Ceny żywności wciąż w dół

Że żywność jest tania – wiemy. Ale indeks światowych cen żywności wciąż spada – w ubiegłym miesiącu znajdował się na najniższym poziomie od lipca 2010 roku.

Jest to już dwunasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Sytuacja taka jest spowodowana dużą nadwyżką produkcji towarów, które indeks cen żywności obejmuje.
W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny cukru, łagodniej zniżkowały ceny zbóż i mięsa i olejów roślinnych, a w przypadku przetworów mlecznych odnotowano drugi z rzędu wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w marcu osiągnął pułap o 1,68% większy w stosunku do jego poziomu z lutego, co było drugą zwyżką po jedenastu miesiącach spadków. Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny pełnotłustego mleka w proszku (+10,7%), nieco mniejsze zwyżki notowano w przypadku proszku odtłuszczonego (+7%) i masła (+2,1%), a notowania serów odnotowały ok. 3% zniżkę. Wzrost cen przetworów mlecznych to efekt wzrostu dostaw z Australii i zmniejszonej produkcji w Nowej Zelandii, wywołanej przez suszę.
Niecałe 10% zniżki cen cukru do najniższego poziomu od lutego 2009 r. odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w głównych rejonach produkcji, a w szczególności w Brazylii. Ponad 3% zniżka cen olejów roślinnych do najniższego poziomu od września 2009 r. nastąpiła na skutek spadku cen oleju palmowego i sojowego. Podczas gdy olej palmowy potaniał na skutek mniejszego popytu importowego w skali światowej, zniżki cen oleju sojowego są konsekwencją większych zbiorów soi w Ameryce Południowej w połączeniu z rosnącymi światowymi zapasami i spodziewanymi rekordowymi siewami w USA.

Ponad 1% spadek indeksu cen zbóż napędzany jest przede wszystkim przez spadek światowych cen pszenicy, które są związane z obfitymi dostawami w bieżącym sezonie i wysokim prawdopodobieństwem, że zapasy osiągną najwyższy poziom od ponad dekady. Spadały także ceny kukurydzy i zbóż gruboziarnistych. Za zniżkę indeksu cen mięsa (-1,8%) częściowo odpowiedzialne były spadające kursy walut w stosunku do dolara amerykańskiego (głównie euro). Głównymi produktami, które odnotowały zniżki cen były wieprzowina, drób, a także mięso owcze, podczas gdy ceny wołowiny były stabilne. Od osiągnięcia rekordowego poziomu w lipcu 2014 roku, indeks cen mięsa FAO regularnie notuje zniżki. Ważnymi czynnikami wpływającymi na ten trend spadkowy są spadek popytu importowego w Azji, gdzie wiele krajów odnotowało rekordowe poziomy produkcji mięsa oraz ograniczenie wywozu do Rosji, która wprowadziła Embargo m.in. dla USA i Unii Europejskiej.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA