Będzie mniej buraków i znacznie mniej cukru

W rozpoczynającym się sezonie, prognozy unijnego zbioru buraków cukrowych i produkcji cukru są zdecydowanie niższe, niż zeszłoroczne. I to kolejno aż o 9 i 17%.

Według Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DG AGRI), w rozpoczynającym się właśnie sezonie, zbiór buraków cukrowych będzie gorszy od ubiegłorocznego o 9%. Prognozy DG Agri przewidują zbiory w wysokości 105, 2 mln ton tego surowca.
W bieżącym sezonie 2015/2016 produkcja cukru ma wynieść 16,1 mln ton. Będzie to wynik o 17% gorszy od poprzedniego. Wzrosnąć ma import, i to aż o 25% – do 3,8 mln ton. Eksport z kolei ma być stabilny.
Według FAMMU/FAPA, całkowite zużycie w UE oszacowano na 19,4 mln ton, w tym 2,1 mln ton na cele przemysłowe. Ogółem, zużycie zmniejszy się o 2%, a spożycie (przemysł spożywczy i konsumpcja indywidualna) o blisko 3%.

Przy zmniejszonej produkcji cukru, jego spożycie i zużycie nie spadnie aż tak gwałtownie. Dlatego też zdecydowanie zmniejszą się zapasy końcowe. Według DG Agri, będzie to 2,4 mln ton, czyli o 30% mniej niż rok wcześniej.
Powyższe prognozy tylko częściowo uwzględniają skutki suszy, tak słabe szacunki to przede wszystkim wynik ograniczenia upraw buraków cukrowych i wytwarzania cukru w wyniku nadprodukcji w sezonie 2014/15.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA