Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Eksport gęsiny na rynek niemiecki sięga około 18-20 tysięcy ton rocznie. Smak polskiej gęsi owsianej stanowi ucztę dla podniebienia smakoszy ze starego kontynentu. Niestety, polską gęś wciąż doceniają niemal wszyscy europejczycy – oprócz Polaków. Spożywamy zaledwie około 700 ton rocznie.
Rosnąca popularność gęsiny pozwala wierzyć, że już niebawem wróci na polskie stoły, nie tylko zachwycając smakiem, ale i niosąc za sobą wiele korzyści. Mięso z gęsi jest jednym z najzdrowszych, a przy tym najmniej kalorycznych mięs świata. Cechuje się wysoką zawartością witamin A, B1, B2, D, E i PP, posiada bardzo dużo białka, żelaza, fosforu i magnezu. Niska zawartość tłuszczu (3,5-5 proc.), przy wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, ze jest mięsem zalecanym przez dietetyków i lekarzy w przypadku osłabienia organizmu.
Firma Roldrob, należąca do Grupy Drosed SA, zwiększyła w 2009 roku sprzedaż gęsi owsianej o ok. 30 proc. Zwiększający się popyt i produkcja gęsi pozwala firmom drobiarskim, oferować coraz atrakcyjniejsze ceny tego mięsa. A gęś owsiana produkowana przez zakład została nagrodzona godłem Teraz Polska”.
“