Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,5 kg rocznie na osobę. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi około 15 kg na osobę. W Europie zdecydowanie najwięcej wołowiny spożywają Niemcy, Hiszpanie i Francuzi, chociaż również w przypadku tych państw spożycie wołowiny w ostatnim okresie spadło.
Zdaniem konsumentów podstawowymi barierami dla wzrostu tego gatunku mięsa jest jego wysoka cena oraz brak pewności, że zakupiony produkt będzie cechował się odpowiednią jakością i walorami smakowymi.
Szansą na przełamanie patowej sytuacji w konsumpcji wołowiny w Polsce jest wprowadzony przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego certyfikat jakości QMP, który decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany w 2008 roku za pierwszy krajowy system jakości mięsa wołowego. Stawia on rygorystyczne wymagania dotyczące jakości sprzedawanego pod tym oznaczeniem mięsa na każdym etapie produkcji, bowiem jakość QMP zaczyna się już w zagrodzie.
Hodowcy, od których pochodzi certyfikowane bydło, są zobligowani do zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków. Do karmienia bydła wykorzystuje się zbilansowaną paszę, niezawierającą antybiotyków czy hormonów przyspieszających wzrost. Dzięki starannie wyselekcjonowanym gatunkom bydła, pochodzącym od uznanych producentów, humanitarnym metodom uboju i transportu, a także wysokim standardom przechowywania mięsa, konsumenci wybierający wołowinę spod znaku QMP mają gwarancję, że mięso odznaczać się będzie nie tylko wysoką, i co najważniejsze powtarzalną jakością, ale również kruchością i soczystością. Wołowina QMP znakomicie wpisuje się w coraz bardziej popularne na naszym rynku trendy i kulinarne upodobania Polaków, w których coraz większą uwagę przywiązuje się do miejsca pochodzenia i restrykcyjnych standardów produkcji żywności.
AT na podstawie informacji QMP