fbpx
Strona głównaPozostałe23 września - Dzień Rolnictwa Ekologicznego

23 września – Dzień Rolnictwa Ekologicznego

23 września został uznany za Dzień Rolnictwa Ekologicznego, przez Parlament Europejski, Radę i Komisję. Celem tej inicjatywy jest podniesienie poziomu świadomości społecznej, na temat produkcji ekologicznej, wskazanie czym się ona charakteryzuje i jakie z tego tytułu są korzyści. W ten projekt angażują się wszystkie państwa Unii Europejskiej.

W Polsce, w 2023 r., główne obchody Dnia Rolnictwa Ekologicznego, odbędą się w Płocku na placu przy Bazylice Katedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny „Wzgórze Tumskie”, w godz. 11.00-18.00. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia zaprasza na „Dzień Polskiej Ekologii” Kiermasz Żywności Wysokiej Jakości.  Inicjatywa ta wynika przede wszystkim z potrzeby uświadamiania społeczeństwa o bezsprzecznych zaletach produkcji ekologicznej i rolnictwa ekologicznego zarówno dla środowiska i klimatu, jak i dla zdrowia ludzi oraz zwierząt.

– Rolnictwo ekologiczne stanowi ważny element w całej sferze agro. Rolnictwo ekologiczne korzystne jest dla konsumentów, którzy mają dostęp do świeżej, zdrowej żywności o dużych walorach odżywczych oraz dla przyrody, a zatem środowiska, w którym żyją ludzie. Dlatego też cieszy wiadomość, że od roku 2018, w Polsce notuje się stały wzrost powierzchni ekologicznych użytków rolnych w Polsce – wyjaśnia Waldemar Humięcki, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Za rolnictwo ekologiczne uważa się ogólny system zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączący najlepsze dla środowiska metody, uwzględniające wysoki stopień różnorodności biologicznej oraz ochronę zasobów naturalnych. Należy te dbać o wysokie standardy, dotyczące dobrostanu zwierząt.

Metody produkcji powinny opierać się o używanie substancji naturalnych i naturalnych procesów. Rolnictwo ekologiczne rozwija się w różnych kierunkach , m. in. rolnictwo biodynamiczne i rolnictwo organiczno-biologiczne. Efektem takiej działalności jest możliwość otrzymywania żywności ekologicznej. Alternatywą dla tego rodzaju zarządzania gospodarstwem i produkcją żywności jest rolnictwo konwencjonalne. W Polsce system kontroli określony jest w ustawie z 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej.

#KupujŚwiadomie produkty ekologiczne to nowa odsłona kampanii realizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W ramach tego projektu będą popularyzowane krótkie filmy, promujące produkty ekologiczne oraz prezentujące regionalnych producentów żywności z całej Polski, których produkty posiadają certyfikat produkcji ekologicznej. Będzie je można oglądać w telewizji, internetowych mediach społecznościowych oraz kinach.

W sobotę 23 września 2023 r. w wybranych kinach, na terenie Polski, odbędą się degustacje produktów ekologicznych regionalnych wytwórców.  Przykładowo, w Warszawie takie wydarzenie odbędzie się w Nove Kino Atlantic, w którym w godz. 17.00–20.00 będzie można skosztować ekologicznych produktów, m.in. soków, dżemów i konfitur.

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.