Załamanie cen mleka

Hossa na światowym rynku mleka, która w okresie minionego roku spowodowała wzrost cen przetworów mlecznych do nie notowanych w historii poziomów, dobiega końca – uważa Elżbieta Nitecka ze Związku Prywatnych Przetwórców Mleka. N

Konsekwencję wzrostu cen również polskich produktów mleczarskich w eksporcie obserwowano na krajowym rynku mleka. Od listopada 2006r. do końca października 2007r. odnotowano gwałtowny wzrost cen przetworów mlecznych kierowanych na polski rynek – zarówno produktów gotowych przeznaczonych do handlu takich jak np. sery czy masło konfekcjonowane, jak i produktów przeznaczonych do dalszego przetwórstwa np. odtłuszczonego mleka w proszku czy też masła w blokach.

W ostatnim kwartale 2007 roku obserwujemy spadek cen na rynku światowym, jak i w Polsce. Zgodnie z najnowszymi danymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (tabela poniżej) ceny produkowanych w Polsce przetworów mlecznych zaczęły gwałtownie spadać. Jest to szczególnie widoczne w przypadku produktów stanowiących przedmiot obrotu w handlu międzynarodowym tj. serów, mleka w proszku i masła w blokach.
Tabela: Źródło MRiRW oraz obliczenia ZPPM

Tabela: Źródło MRiRW oraz obliczenia ZPPM

Produkt Cena zł/100kg Zmiana [%]
28 października 2007 06 stycznia 2008
Ser typu Edamski 1622,06 1444,00 -10,98%
Ser typu Gouda 1605,67 1495,00 -6,89%
Ser Podlaski, Zamojski, Morski 1587,40 1437,00 -9,47%
Odtłuszczone mleko w proszku 1305,11 921,27 -29,41%
Masło ekstra w blokach 1474,95 979,25 -33,61%
Masło ekstra konfekcjonowane 1359,68 1189,70 -12,50%

Jest to dobra wiadomość dla konsumentów, gdyż tak znaczne obniżki cen producenckich powinny przełożyć się na spadek cen detalicznych. Załamanie cen przetworów mlecznych stanowi jednak przedmiot troski przemysłu mleczarskiego, który zmuszony jest do ponoszenia wysokich kosztów zakupu mleka ze względu na utrzymujące się nadal wysokie ceny mleka surowego przeznaczonego do przetwórstwa. W okresie od listopada 2006 do listopada 2007r. średnia cena litra mleka w skupie w Polsce wzrosła prawie o jedną trzecią. Tak znaczna podwyżka cen mleka związana była z walką konkurencyjną między zakładami przetwórczymi o dostęp do surowca, którego podaż jest ograniczana przez przepisy związane z wspólną organizacją rynku mleka UE nakładające limity produkcyjne (tzw. kwoty mleczne) na poszczególne kraje członkowskie Unii. Wraz ze spadkiem cen produktów, zakłady będą zmuszone do obniżki kosztów produkcji, co w aktualnej sytuacji branży mleczarskiej przedkłada się bezpośrednio na obniżenie cen mleka w skupie. Przedłużanie w czasie decyzji o obniżkach cen skupu mleka grozi pogorszeniem kondycji ekonomicznej spółdzielni i zakładów mleczarskich.

opr. MS
Wrp.pl
źródło: ZPPM