Podczas 34 Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Foodes 2009 w Japonii, odbyło się seminarium biznesowe Polski przemysł spożywczy: Tradycja + Nowoczesność = Niezawodność” oraz impreza promująca polską żywność zorganizowana pod hasłem “Miejsce polskiej żywności w kuchni światowej”. Na targach obecne była polska delegacja na czele z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim. Gościem specjalnym Targów był również Lech Wałęsa. N”
Oprócz uczestnictwa w targach, szef polskiego resortu rolnictwa przeprowadził szereg rozmów w japońskim Ministerstwie Rolnictwa, Rybołówstwa i Leśnictwa oraz w Ministerstwie Zdrowia. Odbył również spotkanie z Prezesem Agencji Przemysłu Rolnego i Hodowli Zwierzęcej (ALIC), podczas którego omawiano możliwości zwiększenia wymiany handlowej pomiędzy Polską i Japonią.
Nasze produkty posiadają nie tylko wysoką jakość, ale także charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i z pewnością zdobędą w Japonii wielu zwolenników. Polscy producenci nauczyli się bardzo dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością oraz najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa” – powiedział minister.
Sawicki podkreślił, że Polska aktywnie uczestniczy we wszystkich europejskich inicjatywach na rzecz realizacji polityki jakości żywności, a sektor rolno-spożywczy oparty na zasadach produkcji ekologicznej i naturalnej rozwija się w szybkim tempie.
Foto: ministerstwo rolnictwa
“