Wysłodki buraczane. Jak skutecznie je przechować?

Okres trwającej kampanii cukrowniczej jest doskonałą okazją do tego, aby zabezpieczyć gospodarstwo w zapas wysłodków buraczanych. To przecież wartościowa pasza, której cenne składniki pokarmowe są bardzo przydatne w żywieniu różnych grup zwierząt.

reklama
Baner Mandam

Wysłodki buraczane zaliczają się do pasz, które jako jedne z ostatnich przygotowuje się w gospodarstwie w okresie poprzedzającym czas zimowo-wiosennego żywienia zwierząt. Aby wysłodki stanowiły w pełni wartościową paszę, wymagają odpowiedniej konserwacji, pozwalającej ograniczyć ich straty w czasie przechowywania. W jakiej formie przechowywać wysłodki w gospodarstwie? Oto jest pytanie.

Co warto wiedzieć o wysłodkach

Zasady postępowania z wysłodkami są związane z tym, w jakiej postaci trafiają one z cukrowni do gospodarstwa. Jeśli wysłodki zostały w cukrowni poddane suszeniu, to i w takiej formie są na ogół przechowywane w miejscu spasania. Zadaniem właściciela gospodarstwa jest zapewnienie takich warunków przechowywania, by ograniczając dostęp wilgoci, w tym deszczu nie pogorszyć jakości suszonych wysłodków. Dopuszczalna wilgotność suszonych wysłodków buraczanych wynosi 12%. Na rynku dostępne są również wysuszone wysłodki w formie brykietu, z zawartością suchej masy do 80%. Opcją w przypadku suszonych wysłodków buraczanych jest dodawanie w procesie suszenia melasy. Są to suszone wysłodki melasowane. Tego typu wysłodki są przykładowo dostępne w papierowych workach, co ułatwia ich transport i przechowywanie.

reklama
Baner halvetic
reklama
Baner agrihandler

Suszone wysłodki są wygodne nie tylko do przechowywania, ale też skarmiania przez zwierzęta. Wymagają bowiem jedynie zalania masy wodą i nasączenia. O cenie suszonych wysłodków decyduje konieczność poniesienia znacznych nakładów energii i kosztów na suszenie masy w cukrowni, co nie pozostaje bez wpływu na atrakcyjność paszy na rynku.

Alternatywą dla suszonych wysłodków jest ich wersja naturalna, tj. wysłodki w świeżej postaci. Charakterystyczną cechą świeżej formy wysłodków jest zawartość suchej masy na poziomie tylko ok. 10%. Wysłodki o wysokiej zawartości wody, ze względu na swoją masę generują wyższe koszty transportu paszy z cukrowni do gospodarstwa. Ponadto spasanie świeżych wysłodków ma swoje ograniczenia związane z czasem, w którym pasza wykazuje przydatność do jej podania zwierzętom. Świeże wysłodki stanowią paszę sezonową, dlatego – poza kosztownym suszeniem – uzasadnione jest korzystanie z innych form konserwacji. Wśród nich ważne miejsce zajmuje kiszenie.

Świeże wysłodki stanowią paszę sezonową, dlatego – poza kosztownym suszeniem – uzasadnione jest korzystanie z innych form konserwacji. Wśród nich ważne miejsce zajmuje kiszenie

Celem stawianym w procesie zakiszania wysłodków buraczanych jest uzyskanie możliwie jak najwyższej jakości paszy, przy równocześnie niskich stratach masy. Te straty mogą być wynikiem potencjalnych błędów na etapie przygotowania masy do zakiszania jak i wyboru technologii zakiszania. Warto zadbać o to, aby dostawę wysłodków buraczanych z cukrowni do gospodarstwa zorganizować takimi środkami transportowymi, które nie spowodują zanieczyszczenia masy i późniejszych problemów z jakością paszy. Poza czystością środków transportowych ważne jest także zdezynfekowanie urządzeń do rozładunku bądź przeładunku wysłodków. W ten sposób można wyeliminować ryzyko skażenia masy patogenami, które zagrażałyby jakości i trwałości kiszonki.

Zakiszanie wysłodków buraczanych można przeprowadzić różnymi sposobami.

Zakiszanie wysłodków buraczanych w pryzmach

W wielu gospodarstwach świeże wysłodki układa się w naziemne pryzmy, okrywane folią. Zakiszanie wysłodków w pryzmie często wiąże się z ryzykiem strat składników pokarmowych (nawet do 30%) i stąd niekorzystnym obniżeniem jakości paszy podawanej zwierzę-tom. Ryzyko strat nasila się w sytuacji, gdy do procesu podchodzi się niestarannie, nie przestrzegając określonych zasad postępowania.

Przy zakiszaniu wysłodków zaleca się możliwie szybkie (tj. płynne i bez przerw) formowanie masy w pryzmie lub na silosie. Formowana masa powinna być starannie ugniatana za pomocą odpowiednio dobranego ciągnika, walców lub innych urządzeń o wysokim nacisku jednostkowym. W efekcie ugniatania usuwa się powietrze z masy i stwarza tym samym warunki beztlenowe, które są potrzebne do prawidłowego przebiegu procesu zakiszania. W przeciwnym wypadku może dochodzić do inicjowania procesów gnilnych i obniżenia jakości paszy.

Jeżeli gospodarstwo nie dysponuje wybetonowanym, czystym miejscem, które można przeznaczyć na podłoże do zakiszenia masy wysłodków, to w takim przypadku – gdy pozo-staje jedynie sucha gleba – zaleca się rozłożenie na spodzie warstwy słomy bądź plew, aby w ten sposób wyeliminować kontakt wysłodków z glebą. Maksymalna wysokość znajdującej się w silosie masy nie powinna przekraczać 2 metrów.

Staranność jest także wymagana przy zakładaniu folii na sformowaną i już ugniecioną masę wysłodków. Aby zapobiec bocznemu wypływaniu soków zalecane jest wykładanie folii silosowej rozpoczynając od środka silosu na obie ściany boczne. Folię zawija się, a następnie

przykrywa drugą warstwą folii, co pozwala na szybkie odcięcie dostępu powietrza. Silos lub pryzma wymagają oczywiście obciążenia, przykładowo oponami, piaskiem bądź ziemią.

Zakiszanie wysłodków w foliowych rękawach i balotach

Alternatywnym rozwiązaniem dla pryzmy z wysłodkami jest zakiszanie masy w ręka-wie foliowym. Jest to metoda na ogół rozpowszechniona w gospodarstwach o większym za-potrzebowaniu na zakiszone wysłodki do spasania przez zwierzęta.

Zakiszanie wysłodków polega na wtłoczeniu i ubiciu masy roślinnej w specjalnym rę-kawie foliowym przy wykorzystaniu prasy silosującej. Dzięki dostępowi do rękawów o róż-nych przekrojach można dostosować się do wymagań związanych z dziennym zapotrzebowa-niem i pobieraniem kiszonki, wynikającym z wielkości stada zwierząt. Średnice worków przeznaczonych do napełniania masą paszy wynoszą na ogół od 1,50 m do 3,50 m, zaś długo-ści od 45 do 150 m, co pozwala na zakonserwowanie od 150 do 1000 t paszy.

Gospodarstwom, które prowadzą produkcję zwierzęcą w mniejszej skali, z relatywnie niższym zapotrzebowaniem na paszę poleca się technologię zakiszania wysłodków buracza-nych w postaci balotów. Do formowania balotów z wysłodkami potrzebny jest dostęp do od-powiednich pras. Ten sprzęt może być relatywnie kosztowny, dlatego opcją pozostaje pro-dukcja balotów na terenie cukrowni lub korzystanie z pras i owijarek w formie usługowej.

reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI