Unijny eksport spadł o 15%

Unia Europejska odnotowała 15% spadek eksportu warzyw i owoców w całym 2014 roku. Oczywiście, było t spowodowane przede wszystkim wprowadzonym w sierpniu rosyjskim embargiem.

Jak wynika z najnowszych danych, w całym 2014 roku kraje unijne odnotowały 15% spadek eksportu owoców i warzyw w porównaniu do roku 2013. Wysyłka naszych produktów w kierunku Rosji została zredukowana aż o 87%. A wszystko to za sprawą wprowadzonego w sierpniu embarga.
Ogólnie wartość unijnego eksportu w 2014 roku spadła aż o 400 mln euro. Oprócz Rosji, mniejsze dostawy owoców i warzyw z Unii Europejskiej odnotowano również w przypadku Libii – spadek o 35%, Ukrainy – spadek o 33%, a także Malezji – o 18% i Stanów Zjednoczonych – o 10%. Afryka również mniej chętnie przyjmowała produkty ze starego kontynentu. Największy spadek odnotowano w przypadku Senegalu – o 26% i Wybrzeża Kości Słoniowej – o 22%.

W tym samym okresie w wyniku poszukiwania nowych rynków i dywersyfikacji zakupów zdecydowanie dostawy do Rosji wzrosły z kierunku Chin, Turcji czy Izraela i Maroka, sporo więcej importowano także z innych byłych republik radzieckich. Przykładowo, dostawy kapusty do Rosji wzrosły o przeszło 300% w przypadku warzywa pochodzącego z Serbii czy z tego samego kraju dostawy warzyw korzeniowych, takich, jak marchew czy buraki wzrosły wobec poprzedniego roku o 1100%. Co ciekawe, dostawy szwajcarskich jabłek do Rosji również wzrosły ponad czterokrotne.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA