Siarka jest aktualnie bardzo ważnym składnikiem pokarmowym dla roślin uprawnych [McGrath, Zhao 1995; Schnug, Haneklaus 1998]. Zmniejszenie imisji siarki, związane ze znacznym ograniczeniem jej emisji z zakładów energetyki zawodowej, spowodowało obniżenie jej poziomu zarówno w atmosferze, jak i glebie do poziomu niewystarczającego dla roślin uprawnych (Brown et al. 1997).
Pierwiastek ten wpływa na poziom plonowania i jakość produktów roślinnych, a także zwiększa tolerancję roślin na stresy biotyczne i abiotyczne [Zhao i in. 1997; Györi, 2005; Sharma et al. 2009; Singh, Singh 2014.]. Siarka ma również znaczący wpływ na wartość wypiekową ziarna pszenicy (Haneklaus et al.1992, Sahota 2006; Tea 2007). Stwierdzono, że udział siarki w składzie chemicznym roślin jest duży i zajmuje ona miejsce po węglu, wodorze, tlenie i azocie [Scherer 2001]. Znaczenie siarki w prawidłowym wzroście i rozwoju roślin jest wszechstronne, ale najważniejsza rola wynika z występowania tego składnika w większości białek. Wchodzi ona w skład aminokwasów egzogennych niezbędnych do ich syntezy, tj. cystyny, cysteiny i metioniny. [Hell 1997; Hlušek i in. 1999; Scherer 2001].
Optymalne zaopatrzenie roślin uprawnych w siarkę ma także znaczenie ekologiczne, gdyż jej niedobór prowadzi do zmniejszenia wykorzystania azotu z nawozów, co może być zagrożeniem dla środowiska naturalnego [Gryffiths i in. 1995; Withers i in.1997; Jackson 2000; Ercali et al. 2012 ]. Źródła siarki jako nawozu mogą być różne – od siarki elementarnej, poprzez wieloskładnikowe nawozy mineralne, specjalistyczne nawozy siarkowe do produktów ubocznych z energetyki jak gips z odsiarczania gazów odlotowych z kotłów w elektrowniach (Peacock et al. 1996; Jain , Gupta. 1996; Järvan et al. 2008).
Charakterystyka nawozu SulfoPROFIT:
Jest to nawóz siarkowo-wapniowy w formie sypkiej o zabarwieniu jasnym, który zawiera w swoim składzie dwa składniki mineralne w formie dostępnej dla roślin: siarkę siarczanową (SO4 2-) oraz wapń (Ca2+). Zawartość wapnia wynosi 24 %., zaś siarki 19 %. Odczyn nawozu w wodzie waha się w zakresie od 6,0 do 7,0. Należy do grupy nawozów o spowolnionym działaniu. Nie zakwasza gleby.
Oddziaływanie na glebę i roślinę
Ze względu na zawartość siarki i wapnia ma korzystny wpływ na wiele cech. Siarka jako składnik nawozu:
- powoduje lepsze przyswajanie azotu z gleby,
- wspomaga wykorzystanie azotu przez bakterie nitryfikacyjne,
- zwiększa plon i jego jakość (w przypadku zbóż chlebowych poprawia wartość wypiekową ziarna i mąki),
- zwiększa odporność na choroby,
- poprawia tolerancję roślin na suszę, wysokie temperatury i niedobór opadów w trakcie wegetacji.
Wapń zawarty w nawozie powoduje:
- lepszy rozwój i wzrost korzeni,
- ograniczenie wylegania poprzez zwiększenie sztywności ścian komórkowych,
- zmniejszenie porażenia roślin przez choroby i szkodniki.
Wyniki badań na pszenicy jarej w 2017 roku przez Katedrę Agronomii ZUT w Szczecinie
Wyniki badań prowadzonych w doświadczeniu wazonowym na glebie lekkiej w 2017 roku (tab.1) wskazują korzystne oddziaływanie nawozu SulfoFROFIT na plonowanie, komponenty plonu i parametry fizjologiczne roślin. Pszenica należy do grupy roślin o relatywnie małych wymaganiach w stosunku do nawożenia siarką w porównaniu choćby do rzepaku, jednak zastosowanie nawozu siarkowo-wapniowego w porównaniu z wariantem kontrolnym spowodowało wzrost wartości wszystkich badanych cech. Największe, statystycznie udowodnione różnice, stwierdzono dla plonu ziarna (13,5%), plonu z kłosa (14,3%) i masy 1000 ziaren (11,8 %). Brak istotnych różnic wystąpił jedynie w przypadku liczby ziaren w kłosie (1,2%)
Tab.1. Wpływ nawozu SulfoPROFIT na plonowanie, komponenty plonu i parametry fizjologiczne pszenicy jarej (badania własne 2017)
Cecha | Nawożenie | NIR0,05 | Przyrost
wartości % |
|
Kontrola
|
SulfoPROFIT | |||
Plon ziarna (g/wazon) | 40,8 | 46,3 | 2,65 | 13,5 |
Liczba ziaren w kłosie | 49,0 | 49,6 | r.n. | 1,2 |
Masa 1000 ziaren (g) | 37,2 | 41,6 | 3,430 | 11,8 |
Plon z kłosa (g) | 1,81 | 2,07 | 0,245 | 14,3 |
Długość kłosa (cm) | 6,2 | 6,5 | 2,83 | 4,8 |
Wysokość roślin (cm) | 62,1 | 65,3 | 3,78 | 5,2 |
SPAD | 45,6 | 47,7 | 0,183 | 5,5 |
Zalecane dawki (kg/ha) dla różnych roślin uprawy polowej:
Gatunek | Dawka kg/ha |
Zboża ozime | 250 – 300 |
Zboża jare | 200 – 300 |
Rzepak | 400 – 500 |
Kukurydza | 300 – 400 |
Burak cukrowy | 400 – 500 |
Ziemniak | 200 – 300 |
Strączkowe | 200 – 300 |
Użytki zielone | 150- 200 |
Dawki użyźniające glebę (tzw. melioracyjne) – niezależnie od rodzaju uprawy – 1500 – 2000 kg/ha. Stosowanie po zbiorze przedplonu lub przed siewem.
Ważne: stosowanie nawozu SulfoFROFIT jest znacznie bardziej efektywne, jeśli zawartość siarki w glebie jest niska. Wskazane jest więc oznaczenia zawartości siarki siarczanowej np. w Stacji Chemiczno- Rolniczej.
Podsumowanie: nawożenie nawozem SulfoFROFIT, który jest źródłem siarki i wapnia jest ważnym elementem agrotechniki dla wszystkich roślin, gdyż w znaczący sposób wpływa na jakość gleby, plonowanie i jakość plonów.
Prof. dr hab. Sławomir Stankowski, prof. zw., dr Magdalena Sobolewska, dr Anna Jaroszewska; Katedra Agronomii, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Fot. Krzysztof Kuglarz
Źródło: materiały Agro Trade