fbpx

Spadek cen wieprzowiny na Słowacji

W ubiegłym roku ceny wieprzowiny na Słowacji po raz pierwszy spadły w styczniu – wyniosły wtedy 33 korony/kg żywca (1 euro/kg). Następnie zaczęły rosnąć i w lipcu osiągnęły poziom 43-44 korony/kg. Od połowy września ponownie zaczęły spadać i wyniosły 36 koron/kg żywca.


Powodem spadku cen jest nadwyżka produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej, gównie w Danii, Holandii, Hiszpanii, Francji i w Polsce. Decyzja o wspieraniu prywatnego magazynowania tego mięsa spowoduje odpływ większości jego nadwyżki z rynku i wzrost cen na początku bieżącego roku. Jednoczesny wzrost cen pasz spowoduje jednak, że wielu rolników zrezygnuje z chowu świń.

(Agra Food East Europe 2007, nr 302, s. 22)
W.M.

N

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.