Wrześniowa tendencja podwyżek cen cukru na giełdach została utrzymana, pomimo spadku jej tempa.
We wrześniu notowania cukru wzrosły w szybkim tempie. W październiku podwyżki wyhamowały, ale wciąż były utrzymane. Na koniec października tona cukru białego na londyńskiej giełdzie towarowej kosztowała 393,6 USD. Cukier surowy w Nowym Jorku był w cenie 322,9 USD/t.
W ciągu ostatniego tygodnia cukier na giełdach podrożał o odpowiednio 2 i 3,3%. W porównaniu do ubiegłego miesiąca, ceny są wyższe o odpowiednio 6,4 i 20,4%, ale biorąc pod uwagę notowania z analogicznego okresu ub.r. niższe o odpowiednio 8,7 i 10,1%.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, obecnie notowania cukru surowego są najwyższe od ośmiu miesięcy.
Ostatni tydzień przyniósł również wyraźne podwyżki cen kakao. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ten rynek jest dość zmienny. W Londynie za kakao trzeba było zapłacić o 2,8% więcej w skali tygodnia – 2186 BGP/t, a w Nowym Jorku o 2,4% więcej – 3213 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były wyższe o 10%, a w Londynie o 15%.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA