Jeśli zostanie utrzymane dotychczasowe tempo wzrostu produkcji cukru w Rosji, to w ciągu czterech lat kraj ten z jednego z największych importerów cukru stanie się państwem samowystarczalnym pod względem jego produkcji. Produkcja cukru w Rosji rośnie stale od 2003 r. W 2005/06 r. wyprodukowano 3,2 mln ton cukru białego z buraków cukrowych.
Była to ilość o 24% większa niż w poprzednim roku. Ocenia się, że w 2007/08 r. produkcja ta osiągnie 3,5 mln ton. Od kilku lat rząd dąży do ograniczenia importu cukru będącego konkurencją pod względem kosztów dla produkcji krajowej. Według International Sugar Organisation, jeśli obecnie obowiązujące cła nie zmienią się, produkcja krajowa w 2010 r. wyniesie 4,5 mln ton. Jeśli jednak cła zmienią się zgodnie z zapowiedziami, osiągnie ona 5,0 mln ton. W 2015 r. produkcja ta powinna wynieść 5,6 mln ton.
(Agra Europe 2007, nr 2279, s. M/9)
W.M.
N