Samowystarczalność Rosji w produkcji cukru

Jeśli zostanie utrzymane dotychczasowe tempo wzrostu produkcji cukru w Rosji, to w ciągu czterech lat kraj ten z jednego z największych importerów cukru stanie się państwem samowystarczalnym pod względem jego produkcji. Produkcja cukru w Rosji rośnie stale od 2003 r. W 2005/06 r. wyprodukowano 3,2 mln ton cukru białego z buraków cukrowych.


Była to ilość o 24% większa niż w poprzednim roku. Ocenia się, że w 2007/08 r. produkcja ta osiągnie 3,5 mln ton. Od kilku lat rząd dąży do ograniczenia importu cukru będącego konkurencją pod względem kosztów dla produkcji krajowej. Według International Sugar Organisation, jeśli obecnie obowiązujące cła nie zmienią się, produkcja krajowa w 2010 r. wyniesie 4,5 mln ton. Jeśli jednak cła zmienią się zgodnie z zapowiedziami, osiągnie ona 5,0 mln ton. W 2015 r. produkcja ta powinna wynieść 5,6 mln ton.

(Agra Europe 2007, nr 2279, s. M/9)
W.M.

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności