fbpx

Samowystarczalność Rosji w produkcji cukru

Jeśli zostanie utrzymane dotychczasowe tempo wzrostu produkcji cukru w Rosji, to w ciągu czterech lat kraj ten z jednego z największych importerów cukru stanie się państwem samowystarczalnym pod względem jego produkcji. Produkcja cukru w Rosji rośnie stale od 2003 r. W 2005/06 r. wyprodukowano 3,2 mln ton cukru białego z buraków cukrowych.


Była to ilość o 24% większa niż w poprzednim roku. Ocenia się, że w 2007/08 r. produkcja ta osiągnie 3,5 mln ton. Od kilku lat rząd dąży do ograniczenia importu cukru będącego konkurencją pod względem kosztów dla produkcji krajowej. Według International Sugar Organisation, jeśli obecnie obowiązujące cła nie zmienią się, produkcja krajowa w 2010 r. wyniesie 4,5 mln ton. Jeśli jednak cła zmienią się zgodnie z zapowiedziami, osiągnie ona 5,0 mln ton. W 2015 r. produkcja ta powinna wynieść 5,6 mln ton.

(Agra Europe 2007, nr 2279, s. M/9)
W.M.

N

Bayer - baner
Advertisement
McHale - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.

×Mandam - baner corner