Rosną ceny żywca drobiowego

0
519

Producenci kurcząt brojlerów doczekali się poprawy sytuacji na rynku. Po raz pierwszy w tym roku przeciętna cena zakupu żywca drobiowego kraju przekroczyła barierę 3,00 zł/kg. W trzecim tygodniu lutego (15-21.02) producenci za kilogram kurcząt otrzymywali przeciętnie 3,04 zł w porównaniu z 2,84 zł cztery tygodnie wcześniej, jak podają dane ZSRIR Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Najszybszy wzrost odnotowano w południowo-wschodnim regionie kraju, gdzie średnia cena wyniosła 3,12 zł/kg. Najniższe ceny notowane są na zachodzie kraju – przeciętnie 2,98 zł/kg. Obecna cena jest jednak o ponad 8% niższa niż w tym samym okresie w ubiegłym roku. W dużej mierze jest to rezultat większej niż przed rokiem podaży drobiu na rynku, oceniają analitycy BGŻ.

Wzrost podaży w relacji rocznej dotyczy nie tylko kurcząt, ale również indyków – ceny są o 4% niższe niż przed rokiem. To już piąty tydzień spadkowy z rzędu. Przeciętna cena zakupu indorów osiągnęła poziom 4,47 zł/kg w porównaniu z 4,54 zł/kg przed miesiącem.
Analitycy BGŻ uważają, że obserwowane w ostatnich tygodniach szybkie umocnienie się złotego wobec euro może jednak osłabić trend wzrostowy cen kurcząt oraz opóźnić ewentualne odbicie cen na rynku indyków.
(Źródło: AgroTydzień nr 131, 1 marca 2010)