Rosyjscy producenci mięsa czerwonego i drobiu wzywają Parlament Europejski, aby zezwolił na eksport ich produktów na rynki państw członkowskich Unii Europejskiej.
Według nich, rosyjskie mięso i drób są niemile widziane przez władze Wspólnoty, pomimo
spełniania unijnych norm jakościowych, a rosyjscy producenci stosują się do dyrektyw Wspólnego Rynku. Obecnie niemal 45 tys. zakładów produkcyjnych z UE dostarcza do Rosji produkty pochodzenia zwierzęcego. Natomiast jedynie 10 firm rosyjskich specjalizujących się w produkcji mięsa z reniferów jest uprawnionych do eksportu na rynek unijny.
Rzecznik prasowy służb sanitarno-weterynaryjnych Rosji, w wywiadzie dla rosyjskiego dziennika biznesowego RBC stwierdził, że UE nadal broni dostępu do swojego rynku rosyjskim producentom mięsa i drobiu pomimo, że wiele firm niemieckich, duńskich i włoskich usytuowało swoje zakłady produkcyjne i przetwórcze w Rosji, wytwarzając towary zgodnie z unijną technologią i normami jakościowymi.
Źródło: FAMMU/FAPA