Profi kontynuuje wycofywanie ze sklepów skażonych pasztetów

Wielkopolska Wytwórnia Żywności Profi SA. Poinformowała, że wycofuje część partii pasztetów drobiowych, do których produkcji użyto mięso pochodzące z Irlandii. Osoby, które nabyły pasztety firmy, mogą sprawdzić ich przydatność do spożycia na specjalnie przygotowanej stronie internetowej lub pod bezpłatnym numerem ogólnopolskiej infolinii. N

Wycofanie części pasztetów drobiowych firmy Profi, związane jest z wykorzystaniem do ich produkcji mięsa importowanego z Irlandii, w którym wykryto ponadnormatywną obecność dioksyn – czytamy w komunikacie prasowym, jakie wczoraj przysłał do redakcji Wrp.pl producent.

Osoby, które zakupiły pasztety mogą sprawdzić ich przydatność do spożycia i uzyskać dodatkowe informacje kontaktując się z przedstawicielami firmy pod bezpłatnym, ogólnopolskim numerem infolinii 0800 703 033. Dla wszystkich zainteresowanych firma uruchomiła również specjalny portal internetowy www.pasztetyprofi.pl umożliwiający natychmiastową weryfikację jakości pasztetów.

O wyrobach firmy Profi zrobiło się głośno w drugiej połowie grudnia ubr. Wtedy GIW poinformował, że do kilkunastu hurtowni i sklepów w woj. świętokrzyskim trafiły pasztety, które mogły zawierać dioksyny. Firma natychmiast wstrzymała sprzedaż swoich wyrobów w trosceo bezpieczeństwo konsumentów. W dniu 22 grudnia ubr. poinformowała o kontynuacji akcji wycofywania zagrożonych produktów ze sklepów i hurtowni. Wstępne wyniki badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach były dla producenta uspokajające. Ale już po przeprowadzeniu kolejnych badań okazało się, że w pasztetach drobiowych Profi wykryto przekroczoną dopuszczalną zawartość szkodliwych dioksyn. Producent od początku współpracował ze służbami weterynaryjnymi, sam namawiając odbiorców do zabezpieczenia podejrzanego towaru.

MS/Wrp.pl