To właśnie w Polsce w ubiegłym roku odnotowano największe wzrosty produkcji bydła. A nie dość, że bydła jest więcej, to i produkcja jest coraz bardziej wydajna.
Według szacunków Komisji Europejskiej, w ubiegłym roku kraje wspólnotowe wyprodukowały o 0,7% więcej ton bydła, niż w 2013 roku. Z kolei ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1%. Świadczy to o tym, że farmy są bardziej produktywne, wytwarzając więcej mięsa przy zmniejszającej się liczbie sztuk bydła. Przede wszystkim tendencja ta jest zauważalna w nowych krajach UE, ponieważ starzy członkowie Unii wytworzyli o 0,4% mniej ton bydła i o 1,2% mniej sztuk.
Największe wzrosty produkcji bydła w tonach odnotowano w Polsce (+21,7%), Estonii (+17,9%), Irlandii (+12,4%), Łotwie (+8,3%), Luksemburgu (+6,5%) i Litwie (+6,2%). Z kolei największe spadki były we Włoszech (-17,1%), w Bułgarii (-15,8%), Grecji (-8,2%), na Słowacji (-7,2%) i w Chorwacji (-6,1%).
Warto tu zaznaczyć, że największe spadki dotyczyły produkcji bydła młodego. Tutaj liczba ta zmniejszyła się o 8,6%. Największy wzrost produkcji odnotowano w produkcji wolców – wyniósł on 9,9%.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA