fbpx

Problemy ze zbytem

Duży problem ze zbyciem świń zakażonych chorobą Aujeszky’ego mają rolnicy, zwłaszcza z małych gospodarstw, odstawiających jednorazowo do rzeźni od jednej do kilku świń. Często bowiem się zdarza, że najbliższa rzeźnia znajduje się w takiej odległości od hodowcy, że koszt dowozu zwierząt własnym transportem jest bardzo wysoki. Natomiast zakłady mięsne i ubojnie z reguły odmawiają bezpośredniego odbioru kilku świń z jednego gospodarstwa.

Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko – Pomorskiej Izby Rolniczej proponuje, aby zwierzęta ze stad objętych restrykcjami z powodu choroby Aujeszky’ego (zakażonych lub podejrzanych o zakażenie) dostarczane były do punktu skupu wyłącznie w wyznaczone dni. Skup świń podlegałby nadzorowi urzędowego lekarza weterynarii przez cały okres jego trwania.
Do obowiązków nadzorującego weterynarza należałoby zapewnienie ekspedycji świń o tym samym statusie epizootycznym w zakresie chorobyAujeszky’ego do rzeźni, jak i kontrola oczyszczania i dezynfekcji obiektów, urządzeń i narzędzi po zakończonym skupie i wywozie świń do rzeźni.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.