fbpx

Ponad 20 mln zł na inwestycje w Słodowni Strzegom

Danish Malting Group Polska zwiększa inwestycje w Słodowni Strzegom. Dzięki nim do połowy 2013 r. powstanie jedna z największych baz magazynowych jęczmienia na Dolnym Śląsku o łącznej pojemności prawie 60 tys. ton.

Słodownia Strzegom, specjalizująca się w produkcji tzw. słodów kolorowych, wykorzystywanych głównie do produkcji piw ciemnych, jest obecnie w stanie zgromadzić jednorazowo 40 tys. ton jęczmienia, czyli ponad 10 razy więcej niż 8 lat temu, kiedy zakład przejmowała duńska grupa słodownicza DMG. W chwili prywatyzacji słodownia dysponowała silosami o pojemności 4 tys. ton, jednak dla jęczmienia browarnego wykorzystywano jedynie ok. 2 tys. ton. W wyniku pierwszej, dużej inwestycji powstała bateria zbiorników mieszczących 21 tys. ton zboża.

Dynamiczny rozwój firmy i świadomie prowadzona polityka w zakresie łańcucha dostaw doprowadziły wkrótce do ponad dwukrotnego wzrostu ilości skupowanego zboża, przy jednoczesnym skoncentrowaniu obszaru współpracy z rolnikami „wokół komina” Słodowni Strzegom. 
Jesienią tego roku przy słodowni wyrosło więc 6 nowych zbiorników – każdy o poj. ok. 2 500 ton – i 3 drogi (kosze) przyjęciowe o łącznej wydajności 240 ton/h. Silosy są wyposażone w indywidualny system wentylacji oraz urządzenia do stałego pomiaru temperatury.

Na początku grudnia Grupa DMG podjęła decyzję o kolejnej inwestycji – w 2013r. na terenie strzegomskiej słodowni pojawi się identyczna bateria sześciu zbiorników, w efekcie czego jeszcze przed przyszłorocznym sezonem skupu jęczmienia, rozpoczynającym się w lipcu, DMG Polska będzie dysponować jedną z największych na Dolnym Śląsku baz magazynowych zboża. 
Tym samym łączna wartość wydatków DMG Polska na rozbudowę bazy magazynowej w Słodowni Strzegom zamknie się kwotą ponad 20 mln zł. 
– Przyszłoroczna inwestycja to kolejny ważny krok w nieustannym procesie unowocześniania i wzrostu potencjału DMG Polska – komentuje Marcin Siemion. – Jeśli zsumować wszystkie kwoty wydatkowane na te cele w Słodowni Strzegom i naszym wiodącym zakładzie w Sierpcu na Mazowszu, to w przyszłym roku zamkną się one sumą 93 mln zł. Niezależnie od rozbudowy magazynów wydaliśmy poważne kwoty na dostosowanie procesów technologicznych do najwyższych światowych standardów, dzięki modernizacji parku maszynowego i komputeryzacji produkcji.
Zakup przedsiębiorstwa w Polsce w 2004 r. to transakcja o wartości 48 mln zł, tak więc w ciągu 8 lat sumaryczna wartość inwestycji duńskiej grupy słodowniczej w Polsce osiągnie bez mała 141 mln zł.

INFORMACJE DODATKOWE
1. Danish Malting Group Polska jest częścią największej duńskiej grupy słodowniczej DMG A/S; w Polsce należą do niej Słodownia Sierpc oraz Słodownia Strzegom. 
2. Słodownia Strzegom jest jednym z wiodących w Europie producentów słodów specjalnych, produkowanych metodą suszarniową (do nich należy np. słód monachijski, wiedeński, bursztynowy) lub metodą prażenia (tu należy wyróżnić pełną gamę, począwszy od jasnych słodów karmelowych, poprzez czekoladowe a kończąc na jęczmieniu prażonym i słodzie barwiącym). Dzięki uzyskanym certyfikatom Słodownia Strzegom produkuje również słód koszerny (ang. Kosher), jak i tak często poszukiwane słody ekologiczne (ang. organic). Gama zastosowania słodów kolorowych jest bardzo szeroka: od piwowarstwa poprzez piekarnictwo a nawet jako dodatek do karm zwierzęcych.
3. Słód produkowany przez spółki DMG Polska pochodzi w 100% z polskiego jęczmienia. Głównymi dostawcami słodowni są producenci rolni z Dolnego Śląska – ponad 80% dostaw.
4. Prawie 70% swojej produkcji Słodownia Strzegom wysyła na eksport – wśród 45 klientów słodowni aż 32 to importerzy z takich krajów jak: Francja, Niemcy, Szwecja, Dania, Wlk. Brytania, Bułgaria, Chorwacja, Serbia, Litwa, Łotwa, Estonia, Irlandia, Portugalia, Malezja, Kambodża, Sri Lanka, Nepal, Malawi i Dominikana. Tylko w ostatnim roku (2011) eksport słodów kolorowych ze Strzegomia wzrósł o ponad 50%.
5. W tym sezonie Słodownia Strzegom zakupiła od rolników o 65% więcej jęczmienia browarnego niż w 2011 r.
6. Dynamika sprzedaży Grupy DMG Polska w 2012 r. – wzrost przychodów o 24%: ze 135 mln PLN w 2011 r. do 167 mln PLN w 2012  r.

Aby uzyskać 1 tonę słodu pilzneńskiego (podstawowego słodu do wyrobu piw dolnej i górnej fermentacji) potrzeba ok. 1,18-1,20 tony jęczmienia browarnego. Do wyprodukowania 1 tony słodu karmelowego ciemnego (polecanego do porterów, koźlaków i całej gamy piw z gatunku amber) potrzeba ok. 1,31-1,35 tony jęczmienia browarnego. Średnio przyjmuje się, że na 1 tonę słodu potrzeba ok. 1,25 tony jęczmienia browarnego.

Źródło: Słodownia Strzegom

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.