Pomorskie produkty tradycyjne

Na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostało wpisanych 90 potraw przyrządzanych w województwie pomorskim według starych receptur i tradycją związanych z Pomorzem. Tym samym województwo pomorskie znalazło się N

W dniu 13 lutego 2009 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Gotowe dania i potrawy: Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak)”. Ziemniaki stanowiły podstawowe pożywienie Borowiaków, czyli ludzi zamieszkujących Bory Tucholskie. Przyrządzano je na wiele sposobów, między innymi gotowano w wodzie, przyrządzano z nich kluski, placki, a także dania z tartych ziemniaków. W “Kulturze materialnej Borów Tucholskich” księdza Bernarda Sychty czytamy: …Będąc wielkimi bulwiarzami, często grodzą Borowiacy obiad z samych tylko ziemniaków… Żuchel, czyli placek z tartych ziemniaków ze smażonym boczkiem lub słoniną, często gościł na stołach mieszkańców województwa pomorskiego. Żuchel pieczono głównie jesienią i zimą. Najpierw tarło się ziemniaki w takiej ilości, aby wypełnić od dwóch do trzech blach, na których znajdowały się już smażone szpyrki, czyli skwarki, z boczku wieprzowego lub słoniny, jesienią używano okrasy z gęsi. Szpyrkami posypywano także babkę z wierzchu. Następnie wszystkie blachy wkładano do piekarnika lub pieca kaflowego opalanego drewnem. Przy przygotowywaniu tego dania należało pamiętać, aby dobrze wymieszać ciasto, tak żeby cała kartoflanka nie osadziła się na dnie blachy. Danie przyrządzano w Borach Tucholskich jeszcze przed II wojną światową. W wielu rodzinach przepis na żuchel przekazuje się z pokolenia na pokolenie.Ewa Grabowska”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności