Polska wołowina pojedzie do ZEA

Mięso wołowe może być już eksportowane z Polski do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, jak podaje MRiRW. Ministerstwo Środowiska i Wody Zjednoczonych Emiratów Arabskich uznało Polskę za kraj spełniający normy bezpieczeństwa odnośnie choroby Kreuzfelda – Jacoba.

Została również uzgodniona kwestia upoważnienia Muzułmańskiego Związku Religijnego RP do wystawiania świadectw rytualnego uboju dla produktów mięsnych eksportowanych do ZEA.
Embargo na polską wołowinę zniesiono na wniosek Polski. Na przełomie lutego i marca br. minister Marek Sawicki przebywał w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, gdzie prowadził rozmowy na temat możliwości rozwoju eksportu do krajów arabskich. Szczególną uwagę zwracał na kwestie związane z bezpieczeństwem żywności i z bardzo wysoką jakością polskich produktów.
Dobre tradycje współpracy Polski z krajami arabskimi, wielkość rynku i siła nabywcza konsumentów oraz relatywna bliskość geograficzna wskazują, że kraje Zatoki Perskiej stanowią bardzo atrakcyjną alternatywę dla lokowania polskiej żywności.