Ogórkowy pat

Rumuński robotnik rolny usypuje z ogórków ogromny stos. Warzywa na plantacjach były ładowane koparkami na ciężarówki. Zielone źródło witamin trafi tonami na śmietnik. Choć warzywa są dobre, zostały potraktowane jako odpad. Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC.

Ze względu na szerzące się w Europie zakażenia pałeczką okrężnicy EHEC czeskie służby weterynaryjne badają mięso importowane z Niemiec. Państwowa Inspekcja Weterynaryjna (SVS) podjęła decyzję o sprawdzaniu mięsa wołowego i wieprzowego pochodzącego z Niemiec.
Rosja zakazała w ubiegły czwartek importu świeżych warzyw pochodzących z wszystkich krajów Unii Europejskiej z powodu fali zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC.
Polskie służby sanitarne kontynuują kontrole bazarów, punktów sprzedaży i upraw warzyw. Kontrolowane są m.in. ogórki, pomidory, sałaty, kiełki. Do tej pory pobrano kilkadziesiąt próbek, ale w żadnej nie wykryto podejrzanego szczepu E. coli.

Początkowo władze Niemiec za źródło niebezpiecznej bakterii uznały ogórki z Hiszpanii, a później kiełki z farmy ekologicznej w Dolnej Saksonii, ale dotychczasowe badania tego nie potwierdziły. Minister rolnictwa Dolnej Saksonii Gert Lindemann powiedział w niedzielę na konferencjiprasowej, że także kiełki innych warzyw z gospodarstwa ekologicznego w regionie Uelzen między Hamburgiem a Hanowerem są podejrzane. Dotyczy to łącznie 18 różnych mieszanek kiełków, w skład których wchodzą m.in. kiełki różnych odmian groszku, fasoli i rzodkiewki.
W Polsce potwierdzono pierwszy przypadek zakażenia bakterią E.coli o takim samym serotypie jak ta, która wywołuje zachorowania w Niemczech. Hospitalizowane są cztery osoby z podejrzeniem zakażenia.

We wtorek odbędzie się nadzwyczajne posiedzenie ministrów rolnictwa 27 państw UE poświęcone m.in. konsekwencjom dla sektora rolnego epidemii niebezpiecznej bakterii EHEC, która uśmierciła już co najmniej 22 osoby i spowodowała zachorowanie ponad 2 tys. ludzi.
Spotkanie rozpocznie się o godzinie 14 w Luksemburgu. Ministrowie mająrozmawiać między innymi o tym, jak rozwiązać aktualny kryzys na rynku warzyw i owoców, zarówno świeżych jak i przetworzonych. Omówią także szczegóły środków kontroli, by zapobiec rozprzestrzenianiu się epidemii, a także ostatnie wyniki badań przeprowadzonych przez władze niemieckie w sprawie źródła infekcji.

Zakażenie bakterią E. coli może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną, w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.
Pierwszymi objawami zakażeń szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. Zespół hemolityczno-mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe.

źródło: PAP, Money.pl, wp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności