Najbardziej kompleksowe wdrożenie w branży spożywczej

0
321

Rozpoczyna się współpraca BPSC SA z firmą Virtu, producentem popularnych wyrobów garmażeryjnych. Usługi obejmą zarówno sprzedaż wyspecjalizowanego sprzętu, jak i wdrożenie rozwiązań kompleksowego systemu Impuls 5. N

Obok typowych dla oprogramowania klasy ERP obszarów finansów i księgowości, środków trwałych, kadr i płac, gospodarki materiałowej oraz dystrybucji, wdrożenie obejmie również zarządzanie produkcją procesową oraz odzieżą roboczą. Aplikacje zostaną udostępnione 21 użytkownikom.

Część produkcyjna firmy zostanie również objęta dedykowanymi rozwiązaniami zintegrowanymi z systemem Impuls. Systemy: wagowy oraz bezprzewodowych kolektorów kodów kreskowych wspierać będą pracę najnowocześniejszych urządzeń – przenośnych terminali Motorola oraz terminali wagowych marki Bizerba. Elektroniczna wymiana danych obsługiwać będzie zakres faktur oraz zamówień.

Wdrożenie systemu klasy ERP oraz rozwiązań sprzętowych oznacza dla firmy Virtu przejście od modelu ręcznego zarządzania” wspieranego przez dane generowane bez wykorzystania jakiegokolwiek oprogramowania do pełnej automatyzacji wszystkich procesów produkcyjnych i biznesowych. Prace rozpoczyna uruchomienie podstawowych składników systemu ERP. Zamknięcie całości, łącznie z automatyzacją zarządzania produkcją planowane jest na koniec maja.

– Mamy teraz okres bardzo szybkich przemian gospodarczych. Aby utrzymać się na rynku musimy elastycznie dostosowywać się do zmian otoczenia – zauważa Anna Giewon, Specjalista ds. Controllingu Finansowego w firmie Virtu. – System informacji w postaci oddzielnych programów do obsługi sprzedaży, księgowości i kadr połączonych raportami z arkuszy kalkulacyjnych niestety bardzo utrudniał pozyskanie danych niezbędnych do optymalizacji kosztów produkcji. Z tego powodu została podjęta decyzja o konieczności wdrożenia systemu ERP w Virtu.
Współpraca z firmą Virtu to kolejne wdrożenie BPSC SA w przedsiębiorstwie branży spożywczej.
Z systemu Impuls korzystają już między innymi firmy: Rolnik, WSP Społem Kielce, Lody Koral, Sokołów Jarosław czy Łmeat Łuków.

– Kolejne wdrożenie w branży spożywczej potwierdza nasze doświadczenie, jako dostawcy kompleksowych rozwiązań – począwszy od sfery softwarowej, konsultingowo-wdrożeniowej, hardwareowej, aż po dostarczanie specjalistycznego sprzętu – mówi Jaromir Paszek, Menadżer ds. Kontraktów BPSC SA. – Dla naszych klientów sektora spożywczego niezwykle istotna jest możliwość pozyskania wraz z wdrożeniem oprogramowania kompatybilnych urządzeń takich jak wagi, terminale wagowe, bezprzewodowe kolektory danych – dodaje.

Firma Virtu powstała w 1992 roku w Zawierciu. Specjalizuje się w produkcji garmażeryjnej świeżej oraz głęboko mrożonej. Do głównych grup produktów należą pierogi, krokiety, naleśniki, kluski, bigos, fasolka po bretońsku, gołąbki, pizza i zapiekanki. Wyroby z marką Virtu dostępne są również na terenie Niemiec, Wielkiej Brytanii, Irlandii i Włoch. Produkcja oparta jest o wykorzystanie staropolskich receptur oraz połączeniu tradycji z nowoczesnością w sferze produkcji. Zakład wyposażony jest w jeden z najnowocześniejszych parków maszynowych, dający duży potencjał produkcyjny oraz możliwości dywersyfikacji asortymentu. Dodatkowym atutem są również chłodnie umożliwiające składowanie ponad 700 europalet. W rozwoju firmy wykorzystywany jest zarówno kapitał własny jak również pozyskany ze środków Unii Europejskiej.

E.G.
na podst. mat. BPSC