Zapraszamy na inaugurację rozdania nagród Good Egg Awards, która odbędzie się na Wieży Eiffel’a w Paryżu, 28 kwietnia 2009. N
Nagrodami Good Egg wyróżniane są firmy i organizacje, które korzystają z jaj z chowu bezklatkowego – od kur żyjących w warunkach zbliżonych do naturalnych: z chowu ekologicznego, na wolnym wybiegu lub chowu ściółkowego.
Pomysłodawcą Good Egg Award jest Compassion in World Farming, największa charytatywna organizacja międzynarodowa zajmująca się dobrostanem zwierząt gospodarskich.
,br>Nagrody Good Egg po raz pierwszy zostały wręczone w 2007 roku, aby nagrodzić działania niektórych z najbardziej znanych europejskich firm i instytucji publicznych na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt. Zwycięzcami poprzednich edycji są McDonald’s Europe, Unilever, Sainsbury’s, Sodexo, Google (catering dla personelu) a także Parlament Europejski. Polskim laureatem nagrody w 2007 roku została firma Tast, prowadząca produkcję w zakresie cukiernictwa, piekarnictwa i gastronomii, a w 2008 roku nagrody otrzymali: sieć delikatesów ze zdrową żywnością Organic Farma Zdrowia i firma Biohurt, zajmująca się dystrybucją i cateringiem certyfikowanej żywności ekologicznej. Dzięki polityce przyjętej przez dotychczas nagradzane firmy i instytucje rocznie poprawia się los ponad 15 milionów kur.