Międzynarodowe Targi Spożywcze SIAL w Paryżu

Międzynarodowe Targi Spożywcze SIAL 2014 odbyły się w dniach 19-23 października br. w Paryżu. To jedne z największych i najbardziej prestiżowych targów na świecie poświęconych przemysłowi rolno-spożywczemu, sprzedaży detalicznej żywności oraz branży cateringowej.

Stanowią również światowe forum prezentacji najnowszych produktów i trendów na rynku konsumenckim. Tegoroczna edycja targów zgromadziła 6300 wystawców z ponad 100 państw oraz ponad 150 000 zwiedzających z 200 państw. W programie Targów znalazło się szereg konferencji, debat oraz wywiadów poświęconych tematyce odżywania, zdrowia, zrównoważonego rozwoju, budowania relacji z klientem, innowacji i nowych trendów w branży.
W tegorocznej edycji targów wzięło udział ponad 180 firm z Polski reprezentujących najważniejsze branże sektora rolno-spożywczego. W hali nr 1 zorganizowane zostało stoisko narodowe z udziałem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych oraz Agencji Rozwoju Mazowsza.
Na stoisku MRiRW pod hasłem „Polska Smakuje” zaprezentowane zostały produkty posiadające znak Poznaj Dobrą Żywność z 22 firm branży mleczarskiej, mięsnej, owocowo-warzywnej, alkoholowej, piekarniczo-cukierniczej. Dodatkowo w hali nr 6 można było odwiedzić wspólne stanowisko polskiej branży mięsnej zorganizowane przez Związek Polskie Mięso.

MRiRW