fbpx
Strona głównaPozostałeKonferencja o GMO w Warszawie

Konferencja o GMO w Warszawie

W dniu 28 lutego br. w Pałacu Staszica PAN odbyła się konferencja prasowa pt. Co polscy rolnicy sądzą o GMO? W konferencji wziął udział Clive James (na zdjęciu) prezydent ISAAA – amerykańskiej organizacji wspierającej rozwój biotechnologii na świecie.

GMO – to genetycznie modyfikowane odmiany roślin. Rozwój biotechnologii sprawił, że na świecie coraz częściej wykorzystywany w produkcji rolnej materiał siewny jest genetycznie modyfikowany. Robi się to m.in. w celu podniesienia produktywności jak i zwiększenia odporności roślin na choroby i szkodniki. Temat ważny z racji prac rządu nad nową ustawą – Prawo o GMO.

Wg projektu Pracę nad zmodyfikowanymi genetycznie nasionami będą mogły być prowadzone w zamkniętych laboratoriach bez możliwości wysiewu, uprawy i obrotu na terenie Polski. Prowadzący konferencje prof. Tomasz Twardowski z Polskiej Federacji Biotechnologii przedstawił korzyści płynące z zastosowania w produkcji rolnej GMO.Zapewniał , że nowe techniki biotechnologiczne mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów w prod. rolnej przyspieszając normalną hodowlę, tworząc odmiany odporne na szkodniki i choroby, co pozwala zmniejszyć koszty pochłaniane przez chemiczną ochronę oraz poprawiając odżywcze właściwości zbóż, ziemniaka czy ryżu. Wg badań prowadzonych na zlecenie Federacji polscy rolnicy w prawie 60% są zainteresowani wykorzystaniem odmian modyfikowanych genetycznie i uważają , że powinni mieć możliwość wyboru materiału siewnego. Nowa ustawa skutecznie zablokuje takie możliwości.

Zdaniem naukowców propozycje rządu są niezgodne z konstytucją oraz dyrektywami UE i WTO. Ponadto stanowią zablokowanie rozwoju nauki i rozwoju rolnictwa. Stanowisko rządu oparte jest wg słów prowadzącego konferencje na podstawie wyników badań prowadzonych przez greenpeace 10 lat temu i odrzuconych przez naukowców jako nieprawdziwe oraz wyników badań , które wskazują , że prawie 70% konsumentów jest przeciwna stosowaniu materiału modyfikowanego genetycznie w produkcji żywności.

Aktualnie nasiona GMO głownie kukurydzy są stosowane jako pasza dla zwierząt. Nie znamy aktualnej ilości gospodarstw , które taką produkcje prowadzą. Na konferencji przedstawiono też zagrożenie dla produkcji kukurydzy jaką jest rozprzestrzeniający się na terenie Polski południowej i centralnej szkodnik – Omacnica Prosowianka. Wg referującego ten temat dr. Romana Warzechy z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin na niektórych terenach dotkniętych występowaniem motyla straty w produkcji dochodzą do 30%, a jedynym sensownym rozwiązaniem jest wprowadzenie odmiany BT , która jest odporna na Omacnicę prosowiankę. Na koniec zaproszony gość Clive James z International Service for the Acquisition of Agri-biotech Application (ISAAA – Instytucja wspierająca rozwój biotechnologii w USA i na świecie) przedstawił dane dotyczące rozwoju produkcji modyfikowanych odmian roślin w USA i na świecie w ciągu ostatnich 10 lat oraz plany rozwoju do 2015 roku. W 22 krajach , gdzie dopuszczone jest stosowanie odmian modyfikowanych genetycznie wzrost ilości areału wykorzystanego pod uprawę GMO oraz ilości rolników stosujących te odmiany wzrósł trzykrotnie, a do 2015 roku planuje się 10-krotne zwiększenie wykorzystania GMO. James udowadniał , że tak dynamiczny rozwój wskazuje na pozytywne aspekty takiej hodowli. Niestety we wszystkich wypowiedziach zabrakło jakichkolwiek argumentów, które przekonałyby konsumentów o braku szkodliwości GMO dla zdrowia, co jak można przypuszczać jest głównym powodem negatywnej opinii społeczeństwa.

Krzysztof Mikulski

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.