Komisja rozpoczyna konsultacje na temat jakości produktów rolnych

Komisja Europejska przyjęła wczoraj zieloną księgę otwierającą debatę na temat jakości produktów rolnych i możliwości zmaksymalizowania przez europejskich rolników korzyści płynących z produkcji wysokiej jakości żywności i napojów – poinformowała Marta Angrocka-Krawczyk, z biura prasowego KE w Polsce.

W zielonej księdze dokonano analizy norm, programów zapewniania jakości i certyfikacji, a także obecnie obowiązujących w UE systemów etykietowania. Postawiono także pytania, co można zrobić, aby jak najlepiej wykorzystać siłę unijnego rolnictwa oraz podnieść świadomość konsumentów w zakresie oferowanych im produktów. W księdze zwrócono się do zainteresowanych stron o opinię, na ile środki te są skuteczne w zakresie udzielania gwarancji i informowania o jakości produktów, a także o przedstawienie własnych sugestii. Konsultacje trwać będą do końca 2008 r. W przyszłym roku Komisja przygotuje komunikat opierający się na wynikach konsultacji, który może w przyszłości posłużyć za podstawę przy opracowaniu wniosków legislacyjnych.

“W coraz bardziej konkurencyjnym świecie europejscy rolnicy muszą walczyć najlepszą bronią, jaką posiadają, czyli jakością” – powiedziała Mariann Fischer Boel, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich – “W tym celu rolnicy w UE muszą dostarczać produkty o cechach, jakich żądają konsumenci, gwarantując ich jakość i, co ważniejsze, skutecznie informując konsumentów o swojej ofercie. Mamy do dyspozycji cały wachlarz instrumentów i programów zapewniania jakości w UE. Chciałabym się dowiedzieć od ludzi bezpośrednio zainteresowanych, czy środki te działają właściwie i co więcej, co jeszcze należy zrobić.”

Androulla Vassiliou, komisarz ds. zdrowia, powiedziała – “Cieszę się, że zostałam włączona w prace związane z zieloną księgą dotyczącą jakości żywności. Księga ta pozwoli wypowiedzieć się naszym obywatelom na temat ich potrzeb w tym zakresie, których zaspokojenia spodziewają się z naszej strony. Nam zaś pomoże w usprawnieniu komunikacji w zakresie jakości żywności, jaką udało nam się uzyskać dzięki obowiązującemu prawu, które zapewnia, że produkcja żywności w UE jest zgodna z bardzo rygorystycznymi normami bezpieczeństwa żywności, obejmującymi także zdrowie i dobrostan zwierząt, oraz normami higienicznymi.”

Zielona księga podzielona została na trzy sekcje dotyczące wymogów produkcji podstawowej i norm handlowych, szczegółowych systemów zapewniania jakości UE, takich jak oznaczenia geograficzne, tradycyjne specjalności i rolnictwo ekologiczne oraz systemów certyfikacji jakości żywności.

Dodatkowe informacje oraz możliwość udziału w konsultacjach na stronie internetowej: www.ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/index_en.htm

opr. Wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności