fbpx

Komisja rozpoczyna konsultacje na temat jakości produktów rolnych

Komisja Europejska przyjęła wczoraj zieloną księgę otwierającą debatę na temat jakości produktów rolnych i możliwości zmaksymalizowania przez europejskich rolników korzyści płynących z produkcji wysokiej jakości żywności i napojów – poinformowała Marta Angrocka-Krawczyk, z biura prasowego KE w Polsce.

Baner Kuhn

W zielonej księdze dokonano analizy norm, programów zapewniania jakości i certyfikacji, a także obecnie obowiązujących w UE systemów etykietowania. Postawiono także pytania, co można zrobić, aby jak najlepiej wykorzystać siłę unijnego rolnictwa oraz podnieść świadomość konsumentów w zakresie oferowanych im produktów. W księdze zwrócono się do zainteresowanych stron o opinię, na ile środki te są skuteczne w zakresie udzielania gwarancji i informowania o jakości produktów, a także o przedstawienie własnych sugestii. Konsultacje trwać będą do końca 2008 r. W przyszłym roku Komisja przygotuje komunikat opierający się na wynikach konsultacji, który może w przyszłości posłużyć za podstawę przy opracowaniu wniosków legislacyjnych.

“W coraz bardziej konkurencyjnym świecie europejscy rolnicy muszą walczyć najlepszą bronią, jaką posiadają, czyli jakością” – powiedziała Mariann Fischer Boel, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich – “W tym celu rolnicy w UE muszą dostarczać produkty o cechach, jakich żądają konsumenci, gwarantując ich jakość i, co ważniejsze, skutecznie informując konsumentów o swojej ofercie. Mamy do dyspozycji cały wachlarz instrumentów i programów zapewniania jakości w UE. Chciałabym się dowiedzieć od ludzi bezpośrednio zainteresowanych, czy środki te działają właściwie i co więcej, co jeszcze należy zrobić.”

Androulla Vassiliou, komisarz ds. zdrowia, powiedziała – “Cieszę się, że zostałam włączona w prace związane z zieloną księgą dotyczącą jakości żywności. Księga ta pozwoli wypowiedzieć się naszym obywatelom na temat ich potrzeb w tym zakresie, których zaspokojenia spodziewają się z naszej strony. Nam zaś pomoże w usprawnieniu komunikacji w zakresie jakości żywności, jaką udało nam się uzyskać dzięki obowiązującemu prawu, które zapewnia, że produkcja żywności w UE jest zgodna z bardzo rygorystycznymi normami bezpieczeństwa żywności, obejmującymi także zdrowie i dobrostan zwierząt, oraz normami higienicznymi.”

Zielona księga podzielona została na trzy sekcje dotyczące wymogów produkcji podstawowej i norm handlowych, szczegółowych systemów zapewniania jakości UE, takich jak oznaczenia geograficzne, tradycyjne specjalności i rolnictwo ekologiczne oraz systemów certyfikacji jakości żywności.

Baner Kioti
SDF baner

Dodatkowe informacje oraz możliwość udziału w konsultacjach na stronie internetowej: www.ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/index_en.htm

opr. Wrp.pl
Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.