CIECH Sarzyna, największy polski producent środków ochrony roślin, podczas konferencji online, która odbyła się z końcem kwietnia, zaprezentował najnowszy środek chwastobójczy na bazie glifosatu. Preparat jest dostępny pod nazwą Halvetic. Jak zapewnił koncern, Halvetic to skuteczny, szybki w działaniu i prosty w użytkowaniu produkt do walki z chwastami, który powstał w oparciu o innowacyjną i opatentowaną technologię BGT (Better Glyphosate Technology), pozwalającą na utrzymanie dotychczasowej skuteczności substancji czynnej, przy obniżeniu jej dawki na hektar o połowę w porównaniu do istniejących standardów. Halvetic jest dostępny w sprzedaży detalicznej od maja. O tym nowym herbicydzie totalnym opowiadał nam Andrzej Joniec, specjalista z firmy CIECH Sarzyna.
– Jesteśmy pierwszą firmą na świecie, która zastosowała technologię BGT w skali przemysłowej i wprowadziła ją na rynek. Jednocześnie, jest to pierwsza tak znacząca innowacja w obszarze formulacji glifosatu od 45 lat. Efektem wieloletnich prac i badań jest nasz nowy produkt Halvetic, który wpisuje się nie tylko w nasz ambitny rozwój portfolio produktowego, ale również łączy troskę o środowisko naturalne z potrzebami nowoczesnego i zrównoważonego rolnictwa – mówi Wojciech Babski, prezes Zarządu CIECH Sarzyna i szef biznesu AGRO w Grupie CIECH.
Halvetic jest herbicydem nieselektywnym w formie koncentratu do sporządzania roztworu wodnego, stosowanym nalistnie, przeznaczonym do zwalczania bardzo szerokiego spektrum jednoliściennych oraz dwuliściennych chwastów jednorocznych i wieloletnich. Może być stosowany po zbiorach po różnych uprawach i na ścierniskach, do przedwschodowego zwalczania chwastów w kukurydzy, w sadach oraz na terenach nieużytkowanych rolniczo.
Halvetic zawiera 180 g glifosatu w formie soli izopropyloaminowej oraz już wbudowane zwilżacze i siarczan amonu, na ogół dodawany przez użytkowników osobno, co poprawia łatwość jego stosowania. Dawka produktu jest uzależniona od gatunku chwastów, stopnia zachwaszczenia uprawy i wynosi od 1,5 do 6,0 l/ha. Środek jest pobierany przez zielone części roślin (liście, zielone pędy i niezdrewniałą korę), a następnie przemieszcza się w całej roślinie i dociera do jej części podziemnych (korzenie, rozłogi itp.), powodując zahamowanie wzrostu i rozwoju, a następnie ich zamieranie. Pierwsze objawy działania środka (żółknięcie i więdnięcie) w zależności od warunków meteorologicznych widoczne są po upływie 7–10 dni od zabiegu. Całkowite zamieranie roślin następuje po ok. 2–4 tygodniach.
Innowacyjne połączenie systemu adiuwantów (substancji pomocniczych) i innych dodatków, zapewnia pełną funkcjonalność glifosatu w jednym produkcie. Unikatowe połączenie wszystkich kluczowych składników ułatwia przygotowanie cieczy roboczej, a także zwiększa retencję produktu na powierzchni zwalczanych chwastów, stwarzając korzystne warunki dla wnikania substancji czynnej i przemieszczania jej do miejsca działania. Ogranicza także wpływ negatywnych czynników biotycznych (np. warstwa woskowa na powierzchni roślin), jak i abiotycznych (np. skrajne temperatury, niedostatek wody w glebie) na skuteczność zabiegu. Technologia BGT pozwala na znaczące zmniejszenie dawki glifosatu na hektar – nawet o 50% w porównaniu do innych produktów, bez rezygnacji ze sprawdzonej skuteczności.
Przypomnijmy, że glifosat jest najczęściej używaną na świecie substancją czynną stosowaną w ochronie roślin. Herbicydy na nim oparte są jednymi z najdokładniej przebadanych środków ochrony roślin na świecie, dopuszczonymi do użytku przez agencje regulacyjne w ponad 160 krajach. Bezpieczeństwo ich stosowania jest potwierdzone przez ponad 800 opracowań naukowych. Takie stanowisko zajęły także najważniejsze światowe instytucje zajmujące się stosowaniem tego typu substancji w produkcji żywności dla ludzi. Pozytywną opinię wydał przede wszystkim Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Jeżeli ktoś uważa że ten herbicyd czy inne środki stosowane w rolnictwie są nie szkodliwe dla nas ludzi środowiska i zwierząt owadów to jest skończonym ….
Już jest tyle materiałów i to od lat tyle badań już nawet w Polsce są akcje gdzie masowo badają dzieci na zawartość też substancji w organizmie .
Wielu biznesmenów rolnictwa stosując to świństwo nie konsumuje swoich produktów na dodatek wiedzą że wody gruntowe są na tyle skażone ze ujęcia z własnych studni to służą jako techniczne .
Sam fakt że w Ameryce już procesy wygrane gdzie firma będzie musiała zapłacić odszkodowanie dla osoby mającej nowotwór i kolejne są pzwy .
Mosendo wiedziało co robi sprzedając swój patent i teraz Bayer będzie Się gimnastykować.
Jak piszesz takie bzdury to jesteś zdecydowanie nieświadomy. Stężenie substancji aktywnych w produktach rolnych jest na tyle niskie że bardziej szkodliwe są suplementy lub kawa którą codziennie pijesz. Nie mówiąc już o alkoholu. Nie wiem czemu Monsanto przegrało sprawę w USA, bo osoby które z nimi wygrały stosowały glifosat w sposób nieprawidłowy.
Glifosad jest substancją rakotwórczą.Kudzue się dziwią z skąd tyle ludzi chorych na raka jest odpowiedź Sami odpowiedzieć sobie na pytanie czy chcecie jeść zdrowe owoce piękne które są traktowane różnymi pestycydami i gglifisadem ok 49 razy w ciągu wzrostu.Na większości pestycydów jest napis substancją rakotwórcza.Tajie są zdrowe polskie owoce.
To co mamy jeść w takim razie?
Warzywa i zboze bez glifosatu jak niecale 50 lat temu. Wiekszosc ludzi na swiecie takie je. Nie musimy sie truc.
Nie masz jakiekolwiek wiedzy na ten temat i piszesz bzdury. Chemia oracza nas wszędzie czy tego chcemy czy nie, i akurat stosunkowo w rolnictwie jest jej niewiele.
49 razy?! :) Opryskaj chociaz raz glifosatem i zobacz co uda Ci sie wychodować ???????? Nie masz pojecia o niczym i powtarzasz tylko bezmyslnie resztę baranow
Każda substancja chemiczna w zbyt dużym stężeniu jest szkodliwa. Czemu ludzie tego nie rozumieją. Ale chemia bas otacza wszędzie i nie da się bez niej żyć.