EM-FarmingTM w produkcji ogrodniczej

0
839

Produkcja ogrodnicza jest najbardziej intensywną gałęzią produkcji rolnej. Zarówno w uprawie polowej, jak i szklarniowej dawki nawożenia, a przede wszystkim ilość zabiegów ochrony roślin znacznie przewyższa ilości stosowane w pozostałych działach rolnictwa.

Tak intensywna chemizacja doprowadza do szybkiego wyjałowienia podłoża i utraty równowagi biologicznej. To z kolei prowadzi do zwiększonego nasilenia chorób i szkodników, co wymusza jeszcze bardziej intensywną walkę chemiczną. Mechanizm ten lepiej zrozumiemy przyglądając się ilości standardowych zabiegów w ogrodnictwie, które wynoszą od kilku, kilkunastu do ponad dwudziestu kilku w sezonie. Do tego dochodzi konieczność ciągłej zmiany preparatów z powodu uodparniania się grzybów i szkodników. Preparaty, które były skuteczne w zeszłych latach okazują się nieskuteczne na nowe rasy patogenów. Głównym problemem, który występuje w uprawach pod osłonami są choroby systemu korzeniowego, który to problem w wielu wypadkach decyduje o powodzeniu całej uprawy. Drugim krytycznym problemem jest pojawianie się grzybów i szkodników odpornych na działanie pestycydów. Trzecim – konieczność zachowania okresu karencji w okresach owocowania roślin jadalnych. Problem chorób glebowych takich jak Fusarium, Pythium już w latach 60-70. doprowadzał w wielu przypadkach do likwidacji upraw goździków, gerbery, a w latach 80-90. lilii, anturium i innych. Organizmy glebowe traktowano wyłącznie jako niewidzialnych wrogów, których trzeba zwalczać. Nie mogąc uporać się z chorobotwórczym mikroświatem w uprawach szklarniowych ogrodnicy rezygnowali z upraw glebowych na rzecz podłoży sterylnych, takich jak: torf, węgiel brunatny, piasek, perlit, styropian, wełna mineralna, kokos.

O ile jednak nauczyliśmy się komponować pożywkę zawierającą niezbędne składniki do tego, aby roślina wydała plon, to niestety pożywka taka nie zawiera całej gamy mikroskładników, jak aminokwasy, witaminy i pierwiastki śladowe. Aspekt ten jest szczególnie ważny przy produkcji warzyw, ponieważ właśnie warzywa mają dostarczać nam naturalnych witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Wyjściem jest biotechnologia EM-FarmingTM. Szczepionka tych pożytecznych mikroorganizmów: blokuje gnicie w glebie i na roślinie, stymuluje proces humifikacji, w wyniku którego roślina otrzymuje pełnowartościowe nawożenie, blokuje rozwój chorób i szkodników. Technologia ma ogromne znaczenie szczególnie w uprawie roślin wrażliwych na choroby korzeniowe. Dzięki blokowaniu Fusarium i innych chorób można wyeliminować wymianę podłoża czy jego dezynfekcję. Następną ważną grupą zastosowań są rośliny wrażliwe na choroby grzybowe, szczególnie na szarą pleśń, mączniaki, zarazę ziemniaczaną, kiłę kapusty. Ważne jest to przy warzywach, gdzie zabiegi ochronne EM-FarmingTM można wykonywać również w okresie zbiorów.

Oprac. Ewa Grabowska
Więcej informacji tel. 0601 65 75 85

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności