Eksport do Rosji – zasady kontroli

0
687

Zgodnie z realizacją postanowień między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a Federalną Służbą Nadzoru Weterynaryjnego Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej, zapisanych w Protokole podpisanym 26 lutego 2009 r. w Gdańsku, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa podał nformacje dotyczące zasad kontroli wewnętrznej prowadzonej przez eksporterów produktów roślinnych wywożonych do Federacji Rosyjskiej. N

Dzięki tym opracowaniom, wznawiany od podpisania Protokołu w lutym br. eksport do Rosji, powinien być kontrolowany przez wyszczególnione w dokumencie instytucje. Zgodnie z ustaleniami Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi m.in. kontrole w zakresie bezpieczeństwa żywności, spełniania wymogi dotyczące zawartości pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spo żywczych może kontrolować zgodność poszczególnych partii świeżych owoców i warzyw z wymaganiami jakościowymi Unii Europejskiej.

Eksporterom produktów roślinnych, wywożonycgh do Federacji Rosyjskiej, daje to realną szansę skontrolowania” swoich produktów oraz uzyskania odpowiednich zgodności i certyfikatów, ze szczegółowym wskazaniem instytucji, miejsc i zakresu tych badań. Nie muszą już “szukać wiatru w polu”, lub co ważniejsze – nie otrzymają zakazu wjazdu na granicy, co powinno usprawnić z takim trudem przywracany eksport produktów roślinnych do Rosji.

Szczegółowe opracowania dostępne są na stronie http://www.piorin.gov.pl/

E.G./WRP
na podst. PIORiN

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności