Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w godz. 10:00 – 13:00 organizują seminarium „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.
Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie “Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka” Zgłoszenia na seminarium do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podrb.pl; efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Program
10:15 | Rejestracja uczestników |
10:15 – 10:25 | Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera” |
10:25 – 11:10 | Przedstawienie idei i zasad korzystania z “Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka” – dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis |
11:10 – 11.30 | Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów”, Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” |
11:30 – 11.45 | Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny – Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego |
11:45 – 12:30 | Pytania i dyskusja |
12:30 – 13:00 | Obiad |
Źródło: EFRWP