Dobre praktyki w produkcji sera

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale  w godz. 10:00 – 13:00 organizują seminarium  „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.

Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie “Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka” Zgłoszenia na seminarium do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podrb.pl; efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Program

10:15 Rejestracja uczestników
10:15 – 10:25 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”
10:25 – 11:10 Przedstawienie idei i zasad korzystania z “Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka” – dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis
11:10 – 11.30 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów”, Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni”
11:30 – 11.45 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny – Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
11:45 – 12:30 Pytania i dyskusja
12:30 – 13:00 Obiad

 

Źródło: EFRWP