reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Ceny żywca zaczęły spadać

Po kilku tygodniach silnych wzrostów na rynku trzody możliwe są spadki, choć prawdopodobnie będą one miały charakter przejściowy – informują specjaliści z Banku BGŻ. W pierwszym tygodniu lipca (29.06-5.07) ceny zakupu trzody chlewnej w zakładach monitorowanych przez MRiRW jeszcze rosły o 0,04 zł/kg do rekordowego poziomu 5,30 zł/kg. Jednakże dane Komisji Cenowej pochodzące z ośmiu dużych zakładów wskazują na znaczny spadek cen o ponad 2% w kolejnym tygodniu (6- 12.07), co w przeliczeniu na średnie ceny w kraju oznaczałoby spadek o około 0,12 zł/kg.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Już w czwartek będzie można sprawdzić, czy dane MRiRW obejmujące dużo większą cześć rynku potwierdzą te przewidywania. Jak pokazuje analiza danych cenowych Ministerstwa, podczas gdy generalnie w okresie od początku czerwca do połowy września ceny zakupu trzody chlewnej rosną w 28 i 29 tygodniu roku (na początku lipca) następuje ich spadek. Przeciętnie w sześciu ostatnich latach w tym okresie ceny trzody chlewnej obniżały się o 0,04 zł/kg.

reklama
Baner Sumiagro

Największy spadek zanotowano w 2004 r., kiedy sytuacja rynkowa była podobna do notowanej obecnie. Od stycznia trzoda chlewna bardzo szybko drożała i na początku lata była rekordowo droga. Natomiast na początku lipca nastąpiło gwałtowne załamanie cen, które obniżyły się w przeciągu dwóch tygodni aż o 0,64 zł/kg żywca. Następnie ceny znów zaczęły rosnąć i w połowie września przekroczyły poziom sprzed spadku. Podobna sytuacja, choć na mniejszą skalę i przy niższym poziomie cen, miała miejsce również w 2007 roku. Na tej podstawie można przewidywać, że obecnie notowany spadek cen będzie przejściowy i możliwe, że już w przyszłym tygodniu na rynek powrócą wzrosty cen. W ostatnich sześciu latach ceny zakupu trzody pomiędzy połową lipca a połową września rosły przeciętnie o 0,17 zł/kg.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

Obecnie trudno jest powiedzieć jaka będzie skala wzrostów w tym roku, gdyż na rynek działa wyjątkowy, wcześniej nie spotykany splot czynników. Z jednej strony ceny już dziś są bardzo wysokie a poza tym kryzys i rosnące bezrobocie ograniczają możliwość podwyżek cen mięsa w sklepach. Z drugiej strony świń po prostu brakuje, a słaby złoty utrudnia wypełnienie importem luki na rynku krajowym.

reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale
reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI