Wzrost cen ziemi w HolandiiRosnące zyski pośredników i handlowcówGenetyczne zanieczyszczenie kukurydzy w HiszpaniiBSE a eksport wołowiny z USARosja nie chce brytyjskiej wołowiny
Wzrost cen ziemi w Holandii
W ciągu pierwszych dwu miesięcy bieżącego roku znacznie wzrosły ceny ziemi w Holandii. Dotyczy to przede wszystkim terenów, gdzie rolnictwo może się rozwijać bez ograniczeń. Na innych terenach nie notuje się wzrostu. Zwiększyły się głównie ceny użytków zielonych. W prowincji Groningen wynoszą one obecnie o 1000-3000 euro za 1 ha więcej niż w grudniu ubiegłego roku. Duży wzrost cen zanotowano również w prowincjach leżących na wschodzie kraju. Ceny gruntów ornych w tym rejonie nie zmieniły się. Zależnie od regionu ceny użytków zielonych wahają się od 29 tys. euro za 1 ha do 40 tys. euro. W wypadku gruntów ornych wynoszą one od 24764 do 47500 euro za 1 ha.
(Agra Europe 2006, nr 2199, s. N/7)
W.M.
Rosnące zyski pośredników i handlowców
Według raportu stowarzyszenia rolników hiszpańskich, w ostatnich miesiącach alarmująco rosną różnice między cenami warzyw i owoców uzyskiwanymi przez producentów, a płaconymi przez konsumentów. W skrajnych przypadkach różnica sięga 1000%. Za kilogram cytryn rolnik otrzymuje 0,09 euro, podczas gdy konsument płaci 0,98 euro. Przy sprzedaży mandarynek – różnica wynosi 800% – rolnik otrzymuje 0,14 euro, a konsument płaci 1,20 euro. W wypadku klementynek wartości te wynoszą odpowiednio 0,25 i 1,79 euro (716%), pomarańczy – 0,16 i 0,90 euro (563%), a gruszek – 0,46 i 1,0 euro (217%).
Cykorię rolnik sprzedaje za 0,25 euro, a konsument kupuje za 2,20 euro (różnica 880%). Cena sprzedaży sałaty przez rolnika wynosi 0,10 euro, a kupna przez konsumenta 0,80 euro (800%). W wypadku pomidorów wartości te wynoszą odpowiednio 0,17 i 1,25 euro (735%), marchwi – 0,13 i 0,85 euro (654%), a ziemniaków – 0,16 i 0,85 euro (531%). W 2005 r. w Unii Europejskiej suma, którą rolnicy otrzymali za swoje produkty była o 7,8% mniejsza niż w 2004 r., mimo że wielkość produkcji spadła tylko o 3,1%. Producenci hiszpańscy domagają się podawania na etykietach ceny, jaką otrzymuje producent.
(Agra Europe 2006, nr 2199, s. N/7)
W.M.
Genetyczne zanieczyszczenie kukurydzy w Hiszpanii
Według ostatniego raportu Greenpeace, w północno-wschodniej Hiszpanii dochodzi do poważnego zanieczyszczenia upraw kukurydzy, tradycyjnych i ekologicznych, kukurydzą transgeniczną, której uprawa jest dozwolona w Hiszpanii. Na niektórych przebadanych polach zanieczyszczenie dochodziło do 12,6%. Rolnicy uskarżają się, że zanieczyszczone zostały również uprawy lokalnych odmian kukurydzy. Obecnie w Hiszpanii pola transgenicznej kukurydzy musi dzielić co najmniej 50 metrów od upraw tradycyjnych.
(Agra Europe 2006, nr 2199, s. N/8)
W.M.
BSE a eksport wołowiny z USA
W USA wykryto kolejny przypadek BSE u krowy w wieku około 10 lat. Najprawdopodobniej więc zwierzę urodziło się zanim w 1997 r. wprowadzono w USA zakaz skarmiania mączki mięsno-kostnej. Chorobę tę wykryto w bardzo niesprzyjającym dla USA momencie – władze Japonii i Korei Południowej rozpatrują bowiem możliwość wznowienia importu wołowiny z USA. Przedstawiciele Korei stwierdzili, że import będzie podjęty, ponieważ amerykańskie zasady bezpieczeństwa żywności są wystarczające. W Japonii w tym samym czasie co w USA wystąpił również kolejny przypadek BSE. Niezależnie czy import wołowiny z USA będzie wznowiony, spożycie tego mięsa w Japonii spadnie.
(Agra Europe 2006, nr 2199, s. M/3)
W.M.
Rosja nie chce brytyjskiej wołowiny
Komisja Europejska podjęła decyzję o cofnięciu zakazu eksportu wołowiny z Wielkiej Brytanii do innych krajów Unii. Brytyjska wołowina może więc pojawić się na rynkach unijnych w końcu kwietnia lub na początku maja. Służby weterynaryjne Rosji oznajmiły, że rynek tego kraju pozostanie dla niej zamknięty.
(Agra Europe 2006, nr 2199, M/5)
W.M.
Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka