W dniu 30 listopada 2005 Arla Foods Sp. z o.o., należąca do koncernu Arla Foods, jednego z największych w Europie producentów wyrobów mleczarskich, uzyskała certyfikat ISO 22000:2005.
W ten sposób Arla Foods stała się pierwszą polską firmą w branży spożywczej, która może się pochwalić tym międzynarodowym certyfikatem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Norma ISO 22000:2005 została opublikowana przez International Organization for Standardization (ISO) 1 września 2005. Łączy istniejący system HACCP z dobrymi praktykami (np. GMP/GHP) oraz standardem ISO 9001. Nowa norma określa wymagania dotyczące wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemu zarządzania ukierunkowanego na dostarczanie do klienta bezpiecznej żywności.
Audyt certyfikujący przeprowadzono w zakładzie produkcyjnym w Gościnie k. Kołobrzegu. Objęto nim dział produkujący sery, głównie typu mozzarella. Sery z Gościna sprzedawane są na wiele rynków europejskich, m.in. do Niemiec, Włoch, Wielkiej Brytanii i Danii. Do krajów tych trafia ok. 8 tys. ton produkcji.
Spośród zakładów produkcyjnych należących do koncernu Arla Foods na całym świecie, zakład w Gościnie jest pierwszą placówką, w której postanowiono wdrożyć normy zgodne ze standardem ISO 22000:2005.
Arla Foods Sp. z o.o. jest obecna w Polsce od ponad 15 lat. Na terenie Polski firma posiada dwa zakłady w Gościnie i Tychowie. Od 2004 roku mleczarnia w Gościnie posiada jedną z najnowocześniejszych w Europie linii przeznaczonych do produkcji sera Mozzarella.
Arla Foods Sp. z o.o. zatrudnia w Polsce ponad 200 pracowników. Roczne obroty firmy w roku 2004 wyniosły 154 mln zł.
Opr. redakcja