Arla Foods zdobyła certyfikat ISO 22000:2005

W dniu 30 listopada 2005 Arla Foods Sp. z o.o., należąca do koncernu Arla Foods, jednego z największych w Europie producentów wyrobów mleczarskich, uzyskała certyfikat ISO 22000:2005.

baner KUHN

W ten sposób Arla Foods stała się pierwszą polską firmą w branży spożywczej, która może się pochwalić tym międzynarodowym certyfikatem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Norma ISO 22000:2005 została opublikowana przez International Organization for Standardization (ISO) 1 września 2005. Łączy istniejący system HACCP z dobrymi praktykami (np. GMP/GHP) oraz standardem ISO 9001. Nowa norma określa wymagania dotyczące wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia systemu zarządzania ukierunkowanego na dostarczanie do klienta bezpiecznej żywności.

Audyt certyfikujący przeprowadzono w zakładzie produkcyjnym w Gościnie k. Kołobrzegu. Objęto nim dział produkujący sery, głównie typu mozzarella. Sery z Gościna sprzedawane są na wiele rynków europejskich, m.in. do Niemiec, Włoch, Wielkiej Brytanii i Danii. Do krajów tych trafia ok. 8 tys. ton produkcji.

Baner Samasz

Spośród zakładów produkcyjnych należących do koncernu Arla Foods na całym świecie, zakład w Gościnie jest pierwszą placówką, w której postanowiono wdrożyć normy zgodne ze standardem ISO 22000:2005.

Arla Foods Sp. z o.o. jest obecna w Polsce od ponad 15 lat. Na terenie Polski firma posiada dwa zakłady w Gościnie i Tychowie. Od 2004 roku mleczarnia w Gościnie posiada jedną z najnowocześniejszych w Europie linii przeznaczonych do produkcji sera Mozzarella.

Arla Foods Sp. z o.o. zatrudnia w Polsce ponad 200 pracowników. Roczne obroty firmy w roku 2004 wyniosły 154 mln zł.

Opr. redakcja

SDF baner
Baner KWS
Baner Delaro Forte

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.