Pod koniec czerwca 2010 roku Rosja zaakceptowała w końcu unijne normy maksymalnego poziomu pozostałości pestycydów w produktach ogrodnictwa – w warzywach i owocach. Problem różnych norm fitosanitarnych był powodem długiego polsko-rosyjskiego a zarazem unijno-rosyjskiego konfliktu rozpoczętego jeszcze w 2005 r.
Fakt, iż Rosja przyjęła unijne normy dozwolonych maksymalnych poziomów pestycydów – to dobra wiadomość dla całego przemysłu rolniczego a przede wszystkim dla jego eksportowanej na wschód części. Niedostosowanie norm dotyczyło bowiem nie tylko owoców i warzyw ale większości produktów roślinnych. Zdaniem Komisji Europejskiej, harmonizacja norm poziomów pestycydów między Unią Europejską a Rosją oznacza, że przeszkody w handlu owocami i warzywami zostaną całkowicie usunięte. To przede wszystkim dobra wiadomość zwłaszcza dla unijnych eksporterów jabłek i gruszek, winogron, owoców cytrusowych i owoców pestkowych. Jak poinformowała Komisja Europejska, Federacja Rosyjska zmieniła już swoje prawo, a nowa ustawa unifikująca przepisy jakościowe weszła w życie na początku czerwca bieżącego roku.
Jak zapowiedziała Komisja Europejska, będzie ona dalej prowadzić dialog w sprawie harmonizacji rosyjskich i unijnych norm bezpieczeństwa żywności. Wciąż pozostaje wiele niespójności zwłaszcza dotyczących norm weterynaryjnych i d przetworów mlecznych.