fbpx

Wzrost chińskiego importu mięsa wieprzowego

Import wieprzowiny do Chin w 2008 r. był o 335% większy niż rok wcześniej. Jest to najpopularniejsze w Chinach mięso, a jego produkcja krajowa zmniejszyła się w 2008 r. N


Wpłynęły na to rosnące koszty produkcji oraz trzęsienie ziemi w prowincji Syczuan, głównym regionie produkcji wieprzowiny. W największym stopniu wzrósł import wieprzowiny z USA (o 363%), Danii (również o 363%) oraz z Francji (o 677%). Wieprzowina amerykańska na rynku chińskim stanowi 47% tego mięsa (wzrost o 8% w porównaniu z 2006 r.), a duńska – 20%. Znacznie zwiększył się również import wieprzowiny z Irlandii (o 1436%) mimo kryzysu związanego z zatruciem mięsa dioksynami.

(Agar Europe 2009, nr 2346, s. M/3) W.M.
foto: Wrp.pl
McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.