Warzywny kalejdoskop

0
500

Październikowa analiza rynku warzyw w kraju, podana przez IERiGŻ, wskazuje na znaczne tendencje spadkowe cen skupu i wielkości eksportowych. Najwięcej potaniały kalafiory gruntowe do bezpośredniej konsumpcji (o 40% w porównaniu z cenami wrześniowymi i o 25% w porównaniu z październikiem 2008 r.), cebula (o 10%, bez zmian w stosunku do X.2008), marchew (o 10%, i o 18% mniej niż przed rokiem), buraki (o 4% i o 9%) i pieczarki (o 9%). Niższe były też ceny skupu większości warzyw w przetwórstwie, jak: cebula obierana (o 4%), marchew (o 8%), pomidory do mrożenia (o 6%) i do tłoczenia (o 3%).

W eksporcie obniżyły się ceny marchwi (o 13%), buraków (o 9%), kapusty pekińskiej (o 10%), papryki (o 7%) i pietruszki (o 6%). Wzrosły ceny kapusty białej na rynku produktów świeżych (o 19%) i pomidorów szklarniowych (o 43%) oraz kalafiorów różyczkowanych i brokułów w przetwórstwie. Spośród warzyw skupowanych na eksport o 15% podrożała kapusta biała. W handlu hurtowym odnotowano spadek cen tylko dla cebuli (o 16%) i kalafiorów gruntowych (o 22%). Dwukrotnie wyższa była cena ogórków gruntowych. Cena ogórków spod osłon wzrosła o 69%, pomidorów spod osłon o 50%, marchwi o 28% i kapusty białej o 12%.

Spośród warzyw skupowanych na eksport potaniały pomidory (o 19%), kapusta pekińska (o 16%), papryka czerwona (o 27%), marchew (o 21%), selery (o 29%), cebula (o 20%) i buraki (o 28%). Droższa była kapusta biała (o 65%), pietruszka (o 54%) i pory (o 5%). Na rynkach hurtowych (podobnie jak w skupie na eksport) ceny większości warzyw obniżyły się. Mniej płacono za cebulę (o 15%), marchew (o 10%), buraki (o 5%), ogórki gruntowe (o 4%), ogórki spod osłon (o 23%), pomidory spod osłon (o 8%) i kalafiory (o 14%). Droższa była kapusta biała (o 60%) i pomidory gruntowe (o 19%).

Analitycy IERiGŻ notują też spadek eksportu warzyw świeżych. W sierpniu 2009 r. wyeksportowano 19,6 tys. ton tych warzyw, o wartości 9,1 mln euro, co oznacza obniżkę wielkości eksportu o 52% i obniżkę wartości o 54%. Główny wpływ miała tu niższa o 76% sprzedaż ogórków, o 68% kalafiorów, o 64% pomidorów, i o 18% cebuli. Natomiast sprzedaż marchwi wzrosła o 22%, a kapusty o 3% kapusty. W sierpniu 2009 r. sprzedano 20,2 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 14,7 mln euro, co oznacza spadek wielkości o 31% i wartości o 325 w porównaniu z sierpniem 2008 r. Na spadek sprzedaży przetworów warzywnych wpłynął niższy o 44% eksport mrożonek, o 16% konserw,
o 8% marynat i o 3% suszy.

W porównaniu z sierpniem 2008 r. wielkość importu warzyw świeżych wzrosła o 6%, a jego wartość spadła o 15%. Import warzyw świeżych w sierpniu 2009 r. wyniósł 8,3 tys.
ton, a jego wartość 2,9 mln euro. Nie rejestrowano importu kapusty. Trzykrotnie
wzrósł zakup pomidorów i ogórków i o 85% marchwi. Zakupiono o 47% mniej papryki i o 40% czosnku. W tym okresie zaimportowano 8,3 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 8,2 mln euro.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności