fbpx
Strona głównaPozostałeWarzywaMniej pomidorów gruntowych

Mniej pomidorów gruntowych

Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja pomidorów w UE w 2018 roku wyniesie prawie 18 mln t. i będzie nieznacznie mniejsza od zeszłorocznej. Jak podaje KE ze względu na suszę produkcja pomidorów gruntowych zmniejszy się o ok. 17% do 9,23 mln t. Natomiast średnia konsumpcja pomidorów w UE jest szacowana przez KE na 34,2 kg na osobę, z czego ok. 58% jest konsumowane w postaci przetworzonej, a ok. 15 kg/os w postaci świeżej.

W Polsce GUS zbiory pomidorów gruntowych szacuje na 250 tys. t, czyli o 1,8% mniej od ubiegłorocznych. Konsumpcja krajowa pomidorów świeżych wynosi, według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej 9,8 kg/osobę.

Źródło: BGŻ BNP Paribas

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.