Dopłaty do prywatnego przechowywania masła

W dniu 29 listopada 2008 r. opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1182/2008 ustalające z góry stawkę dopłat do prywatnego przechowywania masła. Zgodnie z rozporządzeniem, rozpoczęcie przechowywania objętego umową może mieć miejsce w terminie od 1 stycznia 2009 r. do 15 sierpnia 2009 r.

Dopłaty przyznawane są do masła solonego i niesolonego, wyprodukowanego na terenie Wspólnoty w autoryzowanym zakładzie produkcyjnym, pod warunkiem, że okres przechowywania objętego umową wynosi od 90 do 227 dni. Okres ten liczony jest od następnego dnia po dacie złożenia formularza umowy w ARR. Wycofanie masła z chłodni nie może nastąpić przed 16 sierpnia 2009 r.

Formularze umów na dopłaty do prywatnego przechowywania masła, wraz z wymaganymi dokumentami należy składać od dnia 2 stycznia 2009 r. w Centrali Agencji Rynku Rolnego. Formularz umowy powinien dotyczyć wyłącznie masła wprowadzonego do chłodni, w której będzie przechowywane. Masło powinno być wyprodukowane w okresie 28 dni przed datą złożenia formularza.

Szczegółowe informacje dotyczące przystąpienia do mechanizmu dopłat oraz zasad jego realizacji określają Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania masła”. Czytaj na stronie www.arr.gov.pl

Wrpl.pl za ARR