Biedronka im czerwieńsza, tym bardziej toksyczna

Intensywność czerwieni u poszczególnych biedronek świadczy o tym, jak dobrze są odżywione i… toksyczne dla ptaków – to wyniki badań naukowych opublikowanych na łamach Functional Ecology”, a które przytacza portal PAP – Nauka w Polsce.”

Biedronki czerwieńsze są bardziej toksyczne niż ich bardziej blade kuzynki. Badający to zjawisko naukowcy ustalili, że różnice koloru między osobnikami zależą od diety w początkowych etapach życia owada. Lepiej odżywione biedronki są też lepiej widoczne, ale zjedzenie ich przez drapieżnika może być tragiczne w skutkach.

Do niedawna uważano, że poszczególni reprezentanci jednego gatunku nie różnią się między sobą, jeśli chodzi o sygnały ostrzegawcze. Okazało się jednak, że takie różnice istnieją. Naukowcy zajęli się wówczas badaniami nad tym, czy różnice w intensywności ubarwienia mają znaczenie i czy ma to wpływ na poziom toksyczności poszczególnych osobników.

W badaniach skupiono się na hodowli biedronek siedmiokropek – przy zastosowaniu diet o różnych poziomach wartości odżywczych. U dojrzewających owadów naukowcy oceniali kilka parametrów zależnych od diety, m.in. ubarwienie ciała (pełni ono rolę sygnału ostrzegawczego) i poziom toksyczności związków chemicznych, które służą obronie. Sprawdzali też, jaki jest związek między toksycznością a sygnałami ostrzegawczymi.
Biedronki na diecie dobrej jakości były bardziej czerwone niż ich słabiej odżywione siostry. W ich organizmach było też więcej prekokineliny – związku chemicznego trującego dla ptaków – stwierdzili autorzy badania.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce