W 2014 roku polski eksport owoców zmniejszył się o 12%. Jest to efekt wprowadzonego w sierpniu rosyjskiego embarga. Z kolei wywóz warzyw w ubiegłym roku zwiększył się nieznacznie. Powód? Zamiast do Rosji, zaczęliśmy wysyłać nasze świeże warzywa do Białorusi.
W minionym roku sprzedaliśmy za granicę 1333,7 tys. ton polskich owoców o łącznej wartości 597,2 mln euro. W przypadku eksportu świeżych, polskich warzyw odnotowaliśmy w omawianym okresie wzrost wysyłki o 27 tys. ton do wielkości 740,8 tys. ton. Ich wartość była nieznacznie mniejsza, niż wyeksportowanych owoców, i wyniosła 592,5 mln euro.
Łącznie, w 2014 roku eksport owoców i warzyw do Rosji zmniejszył się niemal o połowę w stosunku do roku 2013 (z 940,9 tys. ton do 543,9 tys. ton), za to do Białorusi zwiększył niemal dwukrotnie (z 232 tys. ton do 435,5 tys. ton).
Najwięcej z owoców wywieźliśmy jabłek, w sumie było ich 1062,0 tys. ton wobec 1230,5 tys. ton przed rokiem. Z warzyw największym zainteresowaniem poza granicami naszego kraju cieszyły się pieczarki – niecałe 203,5 tys. ton, warzywa kapustne – około 180,8 tys. ton i cebula – ponad 124,7 tys.
Eksport przetworów owocowych wzrósł w 2014 roku o 4%, a przetworów warzywnych zmniejszył się o 8%.
Podsumowując polski import, w 2014 roku dostawy owoców świeżych i przetworów owocowych spadły, a warzyw i przetworów warzywnych wzrosły.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA