Wstępne dane szacunkowe dotyczące tegorocznej produkcji warzyw w unijnej 27″ to około 59,0 mln ton wobec ubiegłorocznych danych wynoszących łącznie 62,0 mln ton. Tym samym redukcja zbiorów wyniesie około 5%, a mniejsza tegoroczna produkcja spowodowana została niekorzystnymi warunkami pogodowymi w większości państw europejskich, a zarazem i unijnych, jak podaje raport IERiGŻ.”
Największe straty odnotowały przede wszystkim trzy kraje – w tym Polska, Niemcy oraz Węgry. Około 47,0 mln ton będą stanowiły tegoroczne zbiory w unijnej 15″, a pozostała ilość 12,0 mln ton to produkcja w nowych 12 krajach członkowskich, z dominującą Polską produkcją warzyw w 2010 roku na prognozowanym poziomie około 5,2 mln ton. Mniej w 2010 roku w państwach unijnych zebranych zostanie między innymi pomidorów, słodkiej papryki, cebuli słodkiej kukurydzy, a także warzyw kapustnych w tym również kalafiorów i brokułów, sałat, ogórków oraz warzyw strączkowych.
Unijna, tegoroczna produkcja owoców zanotowała większy spadek niż w przypadku warzyw – w 2010 roku zbiory będą mniejsze o około 10% i oszacowano je we wszystkich krajach Wspólnotowych na około 33,0 mln ton (ponad 37,0 mln ton w ubiegłym roku). Ze wspomnianej wielkości około 28,5 mln ton będzie stanowiła w 2010 roku produkcja w unijnej “15”, a pozostałe 4,5 mln ton w unijnej “12”. Największy spadek zbiorów odnotowali w bieżącym roku Włosi, Niemcy, Polacy oraz Węgrzy, a podobnie jak w przypadku produkcji warzyw na redukcję
wpływ miały warunki pogodowe. Największe straty dotknęły w bieżącym roku między innymi
producentów jabłek, owoców pestkowych – tu głównie brzoskwiń i nektarynek oraz winogron. Więcej zebrano owoców miękkich, a produkcja cytrusów pozostała na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie.
“