Sytuacja na rynku drobiu w UE

0
476

Średnia cena brojlerów na rynku UE w okresie 4-10 stycznia br. ukształtowała się na poziomie 160,37 euro/100 kg i była niższa niż notowana w analogicznych okresach lat 2007-2008. W tym okresie produkcja brojlerów pozostawała relatywnie stabilna, a zanotowane obniżki cen były związane z sezonowością podaży i popytu – informują analitycy z Banku BGŻ.

W okresie styczeń – wrzesień 2009 r. import drobiu w UE zmniejszył się o 29% w porównaniu do 2008 r., z czego aż 18% spadek przywozu spowodowany był redukcją wolumenu sprowadzanego mrożonego mięsa drobiowego. Według raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) w 2010 r. – w reakcji na obniżkę cen – oczekuje się wzrostu importu drobiu do Wspólnoty. Głównymi dostawcami brojlerów do UE będą nadal Brazylia i Tajlandia oraz Chile i Argentyna.

W ujęciu rocznym eksport drobiu z UE spadł o 1,5%. Zmniejszenie wywozu indyków o 17% wywołane zostało zwiększoną konkurencją na światowym rynku drobiu, szczególnie ze strony Brazylii. Według USDA najważniejszymi rynkami zbytu dla unijnego drobiu nadal pozostanie Rosja, Arabia Saudyjska oraz Ukraina. Ponadto atrakcyjnym rynkiem staje się rynek wietnamski. Wolumen eksportu do Wietnamu w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2009 r. zwiększył się o 30% w porównaniu do analogicznego okresu 2008 roku.

Przeciętna cena jaj na rynku Wspólnoty między 4 a 10 stycznia br. osiągnęła poziom 127,27 euro/100 kg i była wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wzrost cen wynika z poprawy koniunktury gospodarczej w UE. W okresie styczeń – wrzesień ubiegłego roku zanotowano jednak niekorzystne tendencje w obrocie zagranicznym jajami. Import wzrósł o 19,4% w ujęciu rocznym, a eksport spadł o 18,8%.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności