Stanowisko Polskiej Izby Mleka w sprawie programu UWAGA

Stanowisko Polskiej Izby Mleka dot. emisji programu w TVN “Uwaga. Czy wiesz co jesz? Cała prawda o nabiale!”

Polska Izba Mleka – izba gospodarcza branży mleczarskiej skupiająca największychproducentów i przetwórców mleka w Polsce wyraża swoje oburzenie i stanowczy protest przeciwko nierzetelności dziennikarzy i braku obiektywizmu jaki został pokazany w wyemitowanym 11 września 2008 roku przez stację TVN programie Uwaga. Czy wiesz, co jesz? Cała prawda o nabiale!”.

Stwierdzenia, jakie padły w tym materiale są nieprawdziwe i godzą w dobre imię całejbranży mleczarskiej czyniąc, w odbiorze opinii publicznej, każdego producenta jako potencjalnego oszusta, zaś produkty mleczne dostępne na polskim rynku – jako produkty niezdrowe i szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Zdecydowanie się temu sprzeciwiamy. Tezy, jakie zostały postawione przez dziennikarzy nie są podparte jakimikolwiek badaniami klinicznymi prowadzonymi przez rzetelne i fachowe instytucje czy kliniki medyczne. W materiale zabrakło wypowiedzi, znakomitych i cenionych w naszym kraju i poza jego granicami, specjalistów z zakresu żywności i żywienia czy też dietetyki.

Jesteśmy oburzeni, że dziennikarze całą swoja wiedzę o aspektach zdrowotnych mlekaoparli na wielokrotnie oprotestowanej przez środowisko medyczne publikacji “Mleko – cichyzabójca” autorstwa indyjskiego dr Nand Kishare Dharma. Z medycznego punktu widzenia nie jest ona wiarygodnym źródłem wiedzy i informacji o mleku i jego skutkach dla ludzkiego organizmu. Pytamy, dlaczego dziennikarze nie pofatygowali się, by zasięgnąć opinii np. w Instytucie żywności i żywienia lub innych cenionych placówkach naukowo – badawczych, które dysponują wiarygodnymi badaniami nt. właściwej diety i żywienia dzieci oraz osób dorosłych?

Polska Izba Mleka stanowczo protestuje przeciwko pokazywaniu kwestii fałszowaniaproduktów mleczarskich jako praktyki powszechnie stosowanej w polskich zakładach mleczarskich.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że jak w każdej branży, również w mleczarstwie zdarzają się nieuczciwi producenci, jednakże są to pojedyncze przypadki. Polska Izba Mleka podjęła już działania zmierzające do tego, by tego typu produkty były wyraźnie znakowane na opakowaniach, zaś producenci “fałszujący” produkty mleczarskie – surowo karani. Jednak proces ten wymaga zmian legislacyjnych, a tym samym czasu.
Jednakże pokazywanie tego problemu jako ogólnie stosowane praktyki jest szkodliwe społecznie, zarówno z punktu widzenia konsumenta, jak też polskiej branży mleczarskiej.Jesteśmy oburzeni takim potraktowaniem problemu i szukaniu taniej sensacji. Dlategodomagamy się przygotowania rzetelnego i obiektywnego materiału na temat walorów spożycia mleka i jego produktów. Polska Izba Mleka pozostaje tu do Państwa dyspozycji, by współpracować w tym zakresie. Raz jeszcze stanowczo podkreślamy, że program był bardzo szkodliwy społecznie i zniszczył wiele wysiłku wkładanego od lat w to, by polskie społeczeństwo było zdrowsze i choć w niewielkim stopniu dołączyło do tych krajów UE, gdzie spożycie mleka na jednego mieszkańca jest kilkakrotnie wyższe niż w Polsce.

Z poważaniemAgnieszka MaliszewskaDyrektor Biura Polskiej Izby Mleka

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]