fbpx
Strona głównaPozostałePryszczyca: Polska zaostrza kontrole na lotniskach

Pryszczyca: Polska zaostrza kontrole na lotniskach

Polskie władzie natychmiast ustosunkowały się do informacji wykrycia w Wielkiej Brytanii, ogniska Pryszczycy. Główny Lekarz Weterynarii w dniu 4 sierpnia 2007r. polecił podległym jednostkom Inspekcji Weterynaryjnej dokonanie przeglądu przesyłek surowego mięsa lub innych surowych produktów ze zwierząt z gatunków wrażliwych, pasz i materiałów paszowych dla zwierząt gospodarskich oraz żywych zwierząt z gatunków wrażliwych, które zostały wprowadzone na terytorium Polski w okresie ostatnich 21 dni.

Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż w dniu 4 sierpnia 2007r. otrzymał informację o potwierdzeniu wystąpienia pryszczycy (FMD) w stadzie bydła w pobliżu miejscowości Guildford w hrabstwie Surrey na terytorium Wielkiej Brytanii. Chorobę stwierdzono w małym gospodarstwie, w skład którego wchodzą budynki farmy oraz dwa pastwiska. Obsada gospodarstwa liczy 64 sztuki bydła. W dniu 4 sierpnia 2007r. dokonano likwidacji 38 zakażonych sztuk bydła oraz zgodnie z obowiązującymi procedurami zlikwidowano zwierzęta w dwóch innych budynkach, należących do tego samego gospodarstwa. Wyniki badań otrzymane w dniu 5 sierpnia 2007r. potwierdziły chorobę u jednej ze sztuk znajdujących się w dwóch pozostałych budynkach gospodarstwa.

Ognisko choroby spowodowane przez wirus typu O, znajduje się w odległości 5 km od Wspólnotowego Laboratorium Referencyjnego położonego w miejscowości Pirbright. Władze weterynaryjne Wielkiej Brytanii wyznaczyły wokół ogniska choroby 3 km obszar zapowietrzony oraz obszar zagrożony pryszczycą w promieniu 10 km od gospodarstwa, w którym potwierdzono chorobę.

Od dnia 3 sierpnia 2007r. władze wprowadziły zakaz przemieszczania zwierząt z gatunków wrażliwych na całym obszarze Wielkiej Brytanii (Anglii, Walii i Szkocji). Komisja Europejska opracowała już projekt decyzji w sprawie tymczasowych środków ochronnych w związku z wystąpieniem pryszczycy w Wielkiej Brytanii, która zostanie przyjęta w dniu dzisiejszym.

W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii w dniu 4 sierpnia 2007r. polecił podległym jednostkom Inspekcji Weterynaryjnej dokonanie przeglądu przesyłek surowego mięsa lub innych surowych produktów ze zwierząt z gatunków wrażliwych, pasz i materiałów paszowych dla zwierząt gospodarskich oraz żywych zwierząt z gatunków wrażliwych, które zostały wprowadzone na terytorium Polski w okresie ostatnich 21 dni. Polecono także podjęcie współpracy z właściwymi organami Służb Celnych oraz Straży Granicznej w portach lotniczych w celu dokonania przeglądu urządzeń służących do zbierania żywności przewożonej przez podróżnych, która nie może być wprowadzana na terytorium UE, a także informowanie przez te służby wszystkich podróżnych przybywających rejsami z Anglii (z wyłączeniem Szkocji i Walii oraz Irlandii Płn.) o konieczności wyrzucania do odpowiednich pojemników żywności nie będącej w fabrycznie zamkniętych opakowaniach oraz w szczególności surowych lub półsurowych produktów spożywczych.

źródło: MRiRW

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.