fbpx
Strona głównaFirmy i produktyPiwo z pradawnego jęczmienia czarnego – efekt współpracy naukowców Politechniki Bydgoskiej i...

Piwo z pradawnego jęczmienia czarnego – efekt współpracy naukowców Politechniki Bydgoskiej i polskiego browaru

Piwo z pradawnego jęczmienia czarnego pod nazwą Hooded Black Barley Pils z AleBrowar jest efektem współpracy z Politechniką Bydgoską, która przez ponad 40 lat pracowała nad odtworzeniem pierwotnych, starożytnych gatunków jęczmienia.

Ekologiczne, niepasteryzowane i niefiltrowane piwo Hooded Black Barley Pils powstało m.in. dzięki wieloletniej pracy naukowców z Politechniki Bydgoskiej, którzy pod kierownictwem prof. Małgorzaty Szczepanek odtworzyli prastare odmiany jęczmienia, w tym czarny jęczmień kapturkowy. Jego uprawą zajęła się z kolei Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”.  Stąd była już droga do browaru AleBrowar.

– Jęczmień należy do gatunków najwcześniej udomowionych przez człowieka. We współcześnie uprawianych odmianach jęczmienia składniki odżywcze powoli zanikają bądź są w małych stężeniach. Z kolei pradawne odmiany, uprawiane dodatkowo metodą ekologiczną, mają tych składników dużo. Przekłada się to na  właściwości warzonego na bazie słodu z czarnego jęczmienia piwa. Moim celem jest produkcja piwa o wyjątkowych wartościach odżywczych i sensorycznych. Poza smakiem, wyróżnikiem naszych piw ekologicznych będą witaminy, białka, sole mineralne, fitosterole i polifenole pozyskane ze słodu czy ksantohumol – antyoksydant pozyskiwany z chmielu, o potencjale antyoksydacyjnym kilkakrotnie silniejszym od witaminy C – mówi Arkadiusz Wenta, współzałożyciel AleBrowaru i pomysłodawca marki organicznej.

Piwo będzie dostępne w specjalistycznych hurtowniach i sklepach zajmujących się sprzedażą produktów z certyfikatem ekologicznym. Pod nowym brandem dostępne są także napoje bezalkoholowe, w tym kilka rodzajów kombuchy. Niedługo na rynku pojawią się też dodatkowo m.in. organiczne lemoniady chmielowe w różnych smakach.

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.