Plonowanie jęczmienia jarego zależy od stanowiska glebowego. Jęczmień jest zbożem najbardziej wrażliwym na zakwaszenie gleb. Najlepiej plonuje w zakresie pH od 5,4 do 7,5, reagując bardzo dużą obniżką plonu poniżej tego zakresu.
Niskie plonowanie jęczmienia jarego na glebach o niskich wartościach pH wynika między innymi z jego dużej wrażliwości na nadmiar wolnych jonów glinu i manganu. Na glebach lżejszych reaguje na wapnowanie zwiększeniem plonu już gdy pH jest mniejsze od 5,6, a na glebach średnich, gdy jest ono niższe niż 6,1.
Na glebach kwaśnych o pH od 4,6 do 5,5 zwiększenie plonu ziarna jęczmienia jarego w efekcie wapnowania wynosi nie mniej niż 0,35 t/ha. Z kolei w przypadku gleb o pH jeszcze niższym wapnowanie wpływa na wzrost plonu ziarna jęczmienia o 0,65 do 0,7 t/ha.
Jęczmień jary najwyżej plonuje na glebach najlepszych, tzn. na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego. W przypadku uprawy jęczmienia jarego na glebach kompleksu pszennego wadliwego produktywność roślin jest tylko od 2 do 4% niższa niż na kompleksie pszennym bardzo dobrym. Jęczmień jary wysoko plonuje na kompleksie żytnim bardzo dobrym. Z kolei na kompleksie żytnim dobrym plony ziarna jęczmienia z reguły są niższe o 11 – 15%, zaś na glebach kompleksu żytniego słabego plonowanie jest niższe nawet o 25%, w odniesieniu do plonów jęczmienia jarego na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego.
Najlepszym przedplonem dla jęczmienia browarnego jest burak cukrowy, który pozostawia glebę w dobrej kulturze, dość ubogą w azot. Z kolei dla jęczmienia pastewnego dobrymi przedplonami są strączkowe, w tym na kompleksach dobrych – bobik, groch i wyka siewna, zaś na kompleksach żytnich – łubin żółty i wąskolistny. Dobrym przedplonem dla jęczmienia jarego, chociaż rzadko stosowanym, jest rzepak ozimy i jary.
Natomiast zboża stanowią słabe przedplony dla jęczmienia jarego. Dobrym stanowiskiem dla jęczmienia jarego jest uprawa po owsie, w przypadku którego nie występują dobre warunki do rozwoju grzybów patogenicznych jęczmienia. Niekorzystnym przedplonem jest pszenica i pszenżyto. Niewiele korzystniejsze jest żyto, między innymi ze względu na mniejsze zagrożenie chorobami. Uprawa jęczmienia jarego w monokulturze po pewnym czasie może prowadzić do obniżki plonowania do ponad 20%.