fbpx

Pijmy soki nie tylko od święta!

100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!

100% soki i musy pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Ponieważ zawierają taką samą ilość cukrów, co użyte do ich produkcji owoce i warzywa, mają podobną wartość kaloryczną. Soki warzywne są jeszcze mniej kaloryczne niż owocowe, ze względu na niższą zawartość cukru w warzywach niż w owocach. Warzywa i owoce mają różną zawartość witamin i składników mineralnych, dlatego niektóre soki będą np. bogatsze w witaminę C, jak np. sok pomarańczowy a inne w prowitaminę A, jak np. sok marchwiowy. Soki przecierowe i musy zawierają więcej korzystnego dla organizmu błonnika.

„Światowa Organizacja Zdrowia wymieniła niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu. Badania naukowe dowodzą, że dieta uboga w warzywa i owoce to dieta prowadząca do licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, nowotwory czy otyłość. Mimo, iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców, a wymienionymi chorobami, to udowodniono, że codzienne spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby. Na bazie tych obserwacji stworzono zalecenia mówiące o konieczności spożywania co najmniej 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie.” – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Ostatnie badanie przeprowadzone przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków Owocowych (AIJN) wskazuje, że spożycie soków owocowych w Polsce zaczęło rosnąć. W Polsce w 2015 roku zostało wypite ok. 13 litrów soku owocowego na osobę – po raz pierwszy przekroczyliśmy średnią europejską spożycia, która wyniosła w 2015 roku 12 litrów. Eksperci przypisują to wzrostowi świadomości i wiedzy Polaków o benefitach 100% soków i musów owocowo-warzywnych między innymi dzięki akcjom i kampaniom edukacyjno-informacyjnym, które zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich lat. Nadal jednak 13 litrów soku owocowego rocznie to ciągle dużo mniejsze spożycie niż zalecane przez ekspertów 200 ml soku dziennie. Dlatego tak ważna jest dalsza edukacja społeczeństwa.

Jedną z kampanii, która cieszy się dużą popularnością jest kampania „Soki i musy – witaminy w SMART formie”, w ramach której w tym roku wystartował program edukacyjny o tym samym tytule skierowany do klas 1-3 szkół podstawowych. W ramach programu nauczyciele mogą rejestrować się na stronie www.sokiimusy.eu/program oraz pobierać materiały przygotowane przez ekspertów dr hab. Małgorzatę Żytko prof. UW oraz dr Agnieszkę Kozioł-Kozakowską. Program zwieńczony jest konkursem plastycznym, w którym do wygrania są atrakcyjne nagrody dla szkoły (m.in. tablica multimedialna, rzutnik), dzieci oraz prowadzących nauczycieli.

Jednak w świadomości ludzi często z wiedzą naukową mieszają się utarte opinie na temat różnych produktów, w tym soków. W natłoku informacji trudno odnaleźć te prawdziwe. Poniżej prezentujemy kilka faktów na temat 100% soków owocowo-warzywnych.

Źródło: KUPS

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.