W związku z pojawiającymi się informacjami w sprawie planowanego podniesienia przez Ministerstwo Finansów stawki podatku VAT na soki i napoje z 5 proc. do 23 proc., Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego apeluje o podjęcie działań mających na celu utrzymanie dotychczasowej stawki VAT.
Zdaniem IRWŁ proponowana zmiana może spowodować zmniejszenie zapotrzebowania na owoce nawet o 190 tys. ton. Wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów warzywnych i owocowych względem innych produktów do picia.
– Ta zmiana uderzy nie tylko w przedsiębiorców, konsumentów, ale i w sadowników – głównie producentów jabłek (to z tych owoców produkuje się w Polsce rocznie ok. 300 ton zagęszczonego soku), a także producentów czarnej porzeczki, wiśni, aronii, marchwi i innych – mówi Bronisław Węglęwski, prezes IRWŁ.
Źródło: IRWŁ