fbpx

Najczęstsze źródła zatruć pokarmowych

Według ostatnio ogłoszonego raportu europejskiej agencji ds. bezpieczeństwa żywności, głównym źródłem zatruć pokarmowych w 2007 r. w Unii Europejskiej były bakterie Salmonella. Spowodowały one 4 na 10 przypadków zatruć. Wywołały 10 zgonów. Bakterie te występowały najczęściej w jajach lub artykułach żywnościowych zawierających jaja.

Drugie miejsce pod względem częstotliwości wywoływania chorób przewodu pokarmowego zajmują wirusy. Występowały one głównie w skorupiakach, mięczakach i daniach barowych. Nie spowodowały żadnego przypadku zgonu. Trzecie miejsce pod względem częstotliwości wywoływania zatruć pokarmowych zajmują bakterie Campylobacter. Najczęściej występowały one w mięsie, a szczególnie w mięsie brojlerów.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.